Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

Mat för kroppen och hjärnan

⚠️ Den här artikeln är mer än 5 år gammal. Nya forskningsrön kan ha tillkommit.

 Many food dishes on the restaurant table. Salad dish close up.

Charlotte Erlanson-Albertsson vid Lunds universitet har under 25 år forskat om aptitreglering, kroppens energibalans och om hur vi ska äta för att hålla oss friska och glada, både kroppen och hjärnan. Här kommer hennes kostråd.

Vi äter för mycket, för ofta och mer sött, salt och fett än vi borde. Kroppen gillar inte det. Den blir stressad, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

I filmen nedan, som är på engelska, får du följa med när Charlotte gör sin inköpsrunda och berättar bland annat om:

  • varför vi ska äta ”tre färger grönsaker” per dag
  •  varför vi ska vara försiktiga med för stora mängder rött kött
  • de goda proteinerna och viktiga fetter i fisk
  • att kroppen behöver hjälp att räkna antal brödskivor
  • hur thylakoider i gröna blad påverkar hormoner som reglerar vår mättnadskänsla
  • varför te och kaffe är bra för hälsan

 

 

Läs mer om:

charlotte-ea_liten151210

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet, forskar kring aptitkontroll och tipsar här om kostråd.

Relaterat material

Läs mer

Spenatextrakt ger viktminskning

Mat och välbefinnande: doktorn svara om kost och hälsa

 

 

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!