Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

Ta kontroll över ditt DNA – genvägen till bättre hälsa!

⚠️ Den här artikeln är mer än 5 år gammal. Nya forskningsrön kan ha tillkommit.

Har du någonsin hört uttrycket ”du är vad du äter”? Ett nytt forskningsfält visar att det ligger en hel del sanning bakom detta påstående. Att kost och miljö påverkar vår hälsa är känt sedan länge, men vid Lunds universitet undersöker man nu hur viss mat direkt kan påverka själva ritningen till våra kroppar – våra gener!

I kroppens celler finns vår arvsmassa, DNA, som innehåller gener. Generna utgör ritningen som bestämmer hur vi ser ut och fungerar. Alla celler innehåller samma gener. Men hur skiljer sig då till exempel en benmuskel från ett öga, trots att de byggs utifrån exakt samma ritning?

Som ett piano

pianoklaviatur med händer som spelarDet handlar om hur generna används. Alla gener är inte påslagna överallt. I en muskelcell är bara muskelgenerna påslagna, och i ögat är istället ögongenerna aktiva. Man kan likna det vid ett piano; pianot har alltid samma tangenter, men man kan spela olika melodier på dem. Det är bara tangenterna som trycks ned som hörs. Kroppens system för att bestämma vilka tangenter som skall tryckas på, det vill säga vilka gener som skall vara påslagna, kallas epigenetik. Ordet härstammar från grekiskan och betyder över (=”epi”) genetik. Epigenetik fungerar som en länk mellan arv och miljö. Det finns olika så kallade epigenetiska markeringar. De kan sätta på en gen och fungera antingen som grönt ljus eller som stoppskyltar för om genen ska vara aktiv. Varför har då forskarnas intresse för epigenetik fullkomligen exploderat de senaste åren?

Miljön ändrar epigenetiken

Man har upptäckt att i flera sjukdomar, t ex cancer, har det blivit fel bland de epigenetiska markeringarna. Det kan handla om en anti-cancergen som på grund av någon miljöfaktor får för många ”stoppskyltar” på sig och inaktiveras. Det tilltalande med epigenetiken är att den går att förändra. Man kan inte göra något åt vilka gener man ärver av sina föräldrar, men miljön man lever i påverkar hur aktiva de är!

Styra generna med maten

Därför kan enäggstvillingar – trots att de delar samma gener – se olika ut och vara olika benägna att drabbas av sjukdomar. Miljön ändrar deras epigenetik. En miljöfaktor som vi har stor möjlighet att påverka är kosten vi äter. Mer och mer forskning visar att vissa födo- och näringsämnen har en direkt effekt på epigenetiken och därmed våra gener. Exempel på mat rik på sådana ämnen är grönt te och gurkmeja.groent te I teorin innebär det att även om du är född med en gen som gör att du lätt går upp i vikt, så kanske du kan stänga av den genom att äta rätt kost!

Övervikt och typ 2 diabetes

Frågan är vad vi ska äta för att få epigenetiken på vår sida i kampen mot ohälsa. Detta vill forskare vid Lunds universitet ta reda på i ett nytt projekt om kost och epigenetik. Målet är att undersöka om vissa epigenetiska markeringar kan leda till övervikt och typ 2 diabetes. Nästa steg är att hitta mat och näringsämnen som kan motverka de epigenetiska markeringarna och därmed förebygga sjukdom. Lundaforskarna har hittat flera intressanta matkomponenter som kan förebygga viktuppgång hos möss. Nu återstår att se exakt hur ämnena påverkar kroppen och om de har epigenetiska effekter.

Epigenetik framtidens hälsovård?

Idag är det fler människor på jorden som lider av övervikt än av undernäring och svält. För att motverka denna utveckling är det nödvändigt att få en bättre förståelse för hur våra kroppar påverkas av kosten vi äter – ända ner på gennivå. Vet vi vilka epigenetiska markeringar vi vill motverka och vilken mat som kan göra detta, ökar våra chanser att förebygga välfärdssjukdomar. Tanken att kunna ta kontroll över sina gener är lockande. Vi är inte riktigt där ännu, men epigenetiken är en viktig post på vägen till framtidens hälsovård.

Text: LOVISA HEYMAN

Foto i artikeln: Colourbox

Läs mer om:

Lovisa Heyman

Lovisa Heyman är molekylärbiolog och doktorerar inom molekylär nutrition vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, Lunds universitet. Hennes projekt går ut på att undersöka samband mellan kost och epigenetiska förändringar, och är en del i Anti-diabetic food centres forskning kring livsmedel med preventiva effekter på livsstilsrelaterade sjukdomar såsom typ 2 diabetes. (Foto: Ingrid Ristilammi)

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

Mat som – eller istället för – medicin?

Nypon sänker kolesterol och blodtryck

Mjölk till maten bra för blodsockret

Fet fisk och fiber skärper koncentration och minne

Med rätt kvällsfika äter du mindre lunch

Råg inverkar på fettceller

Vad är epigenetik?

Webb-tv

Epigenetik – en brygga mellan gener, livsstil och miljö

Antidiabetiska livsmedel, del1

Antidiabetiska livsmedel, del1

(ovanstående är en inspelning från 23 januari 2012 då Anti-diabetic food centre anordnade ett seminarium om antidiabetiska livsmedel)

Vetenskaplig information

Anti-diabetic food centre, AFC

Medicinska fakultetens forskningsdatabas, Cecilia Holms forskningCecilia Holm och Karin Berger handleder Lovisa Heymans forskningsprojekt

 

 

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!