Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Viktstudie om spenat och mättnad våren 2012

2011-12-22

Bli mätt och smal med spenat? Går det?

I spenat finns ett naturligt ämne som heter thylakoider. Äter vi dessa thylakoider ihop med vår måltid, gör de att vi håller oss mätta en längre tid.

Vi har  visat att detta resulterar i viktnedgång, förbättrade blodfetter och ett minskat midjemått.

Idag är nästan 60 % av alla över 18 år i Sverige överviktiga. Samma siffror går att hitta i stort sett alla av världens i-länder, med USA i toppen där 73 % av befolkningen lider av övervikt eller fetma. Det finns många teorier om varför så stor del av befolkningen blir överviktig, bland annat att vi idag har en enorm tillgång till mat dygnet runt, mat som dessutom innehåller mer kalorier än vad vi kanske tror.

Utslagna mättnadssignaler

Det finns en hel rad olika dieter som sägs hjälpa oss att gå ner i vikt, men ska sanningen fram är det få av dessa dieter som har vetenskaplig tyngd. Även om många av dem fungerar, leder de ofta till jojo-bantning – snabbt ner i vikt för att lika snabbt gå upp igen när vi slutat följa dieten.

Varför äter vi då så mycket mat att vi blir överviktiga? Det har på senare tid visats att en del av överviktsproblematiken kan bero på utslagna mättnads- och hungersignaler. Hos många har våra kroppars naturliga reglering av hur mycket vi bör äta slutat att fungera. Mycket satsas idag på att hitta nya framgångsrika mediciner eller metoder för att på naturlig väg hjälpa kroppen tillbaka på rätt bana.

Binder till fett

Min forskning går ut på att hjälpa kroppen på traven genom att äta thylakoider, som vi extraherar ut från spenat. Thylakoider hjälper oss att bibehålla mättnaden en längre tid efter måltid, och på så vis få oss att motstå lockande mellanmål.spenat

Thylakoider fungerar genom att binda till både fett från maten, enzymer som bryter ner maten till mindre beståndsdelar och även till själva tarmytan. Det gör att det tar längre tid för kroppen att bryta ner och ta upp maten. Så länge vi har mat kvar i magen känner vi oss mätta. Resultatet är att vi kommer att äta en mindre mängd föda vid nästa måltid, vilket i sin tur kan hjälpa oss att gå ner i vikt, samt att hålla idealvikten när vi väl nått denna.

Tidigare studier

Vi har i tidigare studier hos både människor och djur visat att tillsatsen av thylakoider ökar mättnad, sänker hunger och minskar insulin-koncentrationen i blodet. Intag av thylakoider ger dessutom i ett lägre födointag och viktnedgång. Även positiva resultat på midjemått och kolesterol har hittats.

Studie på kvinnor planerad till våren 2012

Fler studier behövs för att fastställa thylakoidernas positiva effekter vid viktnedgång, och nästa studie planeras nu inför våren 2012, denna gång för kvinnor som önskar gå ner i vikt (se annons).  Vår förhoppning är att det inom en relativt snar framtid kommer kunna finnas thylakoid-tillskott tillgängliga på marknaden.

Text: CAROLINE MONTELIUS

Doktorand vid Avdelningen för Aptitkontroll, Institutionen för Experimentell Medicinsk Vetenskap, Lunds Universitet.