Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Vi webbsänder Forskningens dag om hjärtstopp

2014-11-05

När hjärtat stannar…

Vad händer med hjärtat och hjärnan vid plötsligt hjärtstopp? Vilka insatser räddar liv och hur blir livet efter?

LÄNK TILL EFTERSÄNDNINGEN

Foto: Roger Lundholm
Foto: Roger Lundholm

Under Forskningens dag kommer vi att berätta om orsakerna till att hjärtat stannar och hur man kan starta det igen. Tidiga insatser är avgörande. Upphävd cirkulation är en katastrof för hjärnan och för varje minut som går minskar chanserna till överlevnad med 10 %. Förbättringar i hjärtlungräddning under det senaste decenniet har medfört att dubbelt så många överlever och med god livskvalitet. Detta ämne väcker också många etiska frågor, exempelvis om vi ska rädda liv till varje pris?

FÖRELÄSNINGAR, PROVA PÅ, FILMER OCH SAMTAL

Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne tillsammans med Eric K. Fernströms Stiftelse bjuder in till Forskningens dag på temat hjärtstopp och dess konsekvenser. Under dagen kommer forskare vid Lunds universitet och Region Skåne att berätta om aktuell forskning och behandling med föreläsningar, filmer och samtal.

En timme innan programmet börjar har vi öppet hus där du som besökare själv kan testa hjärtlungräddning på träningsdockor och få information om hjärtstopp. Arrangemanget äger rum i Malmö på kvällen den 4 november och i Lund på eftermiddagen den 5 november med samma program båda dagarna. Arrangemanget kan även ses på webben, direkt den 5 november och i efterhand.

Varmt välkommen till ett spännande arrangemang som är öppet för alla!

Deltagande är kostnadsfritt och ingen anmälan krävs.

Frågelåda

Ställ frågor i vår frågelåda som besvaras av våra experter under perioden 28/10-10/11. Länk till frågelåda