Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

Tre sjukdomar som söker varandra

Man jobbar i labb i vit rock och blå handskar.
Daniel Agardh i labbet. Foto: Monne Ljungberg

Barnläkaren Daniel Agardh har i många år studerat sambandet mellan celiaki, typ 1-diabetes och på senare år även sköldkörtelinflammation − tre autoimmuna sjukdomar som ofta förekommer tillsammans i familjer där ett barn insjuknat. Nu driver han nya forskningsprojekt för att försöka förhindra att sjukdomarna bryter ut.

− Det känns jättebra att kunna arbeta mot ett konkret mål. Grundforskningen har lärt oss vilka faktorer som kan trigga i gång sjukdomarna. Nu hoppas vi hitta behandlingar som förhindrar att de bryter ut, berättar Daniel Agardh, över­läkare vid Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet.

Redan för tjugo år sedan startades världens största studie av typ 1-diabetes som omfattar närmare 8700 barn i två världsdelar – Teddy-studien. Men snart insåg forskarna att sjukdomen ofta hade sällskap av glutenintolerans (celiaki) och inflammation i sköldkörteln (autoimmun tyreoidit), där den vanligaste typen av sköldkörtelinflammation är hypotereos. Därför ingår idag även dessa sjukdomar i studien.

− Vi kallar dem för en triad av sjukdomar. Alla tre är autoimmuna sjukdomar som ofta före­kommer till­sammans i familjer där ett barn insjuknat, eller har höga risker att drabbas.

Mota celiaki

Sverige är ett av de länder världen med högst förekomst av både celiaki och typ 1-diabetes. Men nu ska två nya forskningsprojekt undersöka om det går att fördröja eller förhindra att sjukdomarna bryter ut.
− Vi ska ta reda på om glutenfri kost eller probiotika kan förebygga celiaki. I en annan studie vill forskargruppen undersöka om det går att stoppa typ 1-diabetes genom att tidigt försöka vänja immunsystemet vid insulin. Om vi lyckas kan vi varje år ge tusentals barn ett fortsatt friskt liv.
Celiaki, typ 1-diabetes och sköld­körtelinflammation är alla olika auto­immuna sjukdomar som kan förekomma samtidigt hos vissa människor. Auto­immuna sjukdomar uppstår när kroppens immunsystem angriper sina egna vävnader och organ.
Forskarna vet inte varför det är så och varför sjukdomarna uppstår. Men det finns teorier.
− Vi vet att både typ 1-diabetes och celiaki till hälften är genetiskt betingade. Andra hälften beror sannolikt på miljöfaktorer, till exempel vad vi äter. Dessutom tror vi att det krävs någon slags virusinfektion för att trigga i gång sjukdomarna, berättar Daniel Agardh.

Hög risk i Sverige

Andra slutsatser är att antikropparna hos dem som drabbas av sköldkörtelinflammation troligen påverkas tidigt i livet. Sedan bryter sjukdomen inte ut förrän patienten är i sena tonåren eller i vuxen ålder. Samma sak gäller för celiaki, där många går omkring med trötthet och andra diffusa symtom innan de får en diagnos. Vid typ 1-diabetes kan livshotande tillstånd uppstå vid insulinbrist om inte sjuk­domen upptäcks i tid.
Tack vare Teddy-studien kan forskarna nu konstatera att risken att drabbas av en autoimmun sjukdom skiljer sig mellan länder på grund av olika miljöfaktorer. I Sverige är risken hög.

Svenska småbarn äter mest gluten

En studie har visat att svenska barn, som senare utvecklat celiaki och typ 1-diabetes, i högre omfattning bär på enterovirus − ett vanligt magvirus som kan ge diarré. En studie kan konstatera att svenska barn under de två första levnadsåren får i sig mest gluten i världen från välling och gröt.
– De barn som äter mycket mat med gluten har högre risk att utveckla celiaki. Det gäller särskilt barn med förhöjd ärftlig risk, säger Daniel Agardh.

TEXT:MONNE LJUNGBERG

Tidigare publicerad den 16/5 2024

Läs mer om:

Forskning om autoimmuna sjukdomar

Vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet pågår flera olika studier som behandlar sambandet mellan typ 1-diabetes, celiaki och nedsatt sköldkörtelfunktion (tyreoidit). Här är ett urval:
Teddy-studien har pågått i tjugo år och omfattar nära 8 700 barn barn från Sverige,
Finland, Tyskland och USA.
DiaUnion är ett forskningssamarbete mellan Sverige och Danmark, två av de
länder i världen med flest antal fall av typ 1-diabetes i förhållande till folkmängd.
Point-studien undersöker om det går att stoppa typ 1-diabetes genom att vänja immunsystemet vid insulin.
PreCiSe-studien ska ta reda på om glutenfri kost eller probiotika kan förebygga celiaki.

 

omslag med leende ung kvinna utan hår

TIDSKRIFTEN VETENSKAP & HÄLSA

Tidskriften Vetenskap & hälsa är tematisk och kommer ut två gånger per år. Vårens tidskrift har två teman: När kroppen angriper sig själv om autoimmunitet och Frisk på jobbet om ett hållbart arbetsliv.

Bläddra i tidskriften på skärmen

Innehållsförteckning och länkar till samtliga artiklar i senaste numret

När kroppen angriper sig själv & Frisk på jobbet (länk till pdf)

 


BESTÄLLA TIDSKRIFTEN

Tidskriften kan laddas ner som pdf eller beställas utan kostnad i tryckt form från Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Ange vilket temanummer det gäller och/eller om du vill prenumerera på kommande nummer!

Kontakta:

info@med.lu.se

tel 046-222 01 31

Mer om tidskriften och tidigare nummer

 

 

 

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!