Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Träningen ger mig ny energi

2013-11-05
Göran Persson
När Göran Persson promenerar längs med kajerna i Helsingborg är det svårt att ana att han lidit så av artrosvärk. Och fortfarande har mycket ont. Foto: Nina Nordh

Många i artrosskolan får mindre ont tack vare träningen, och majoriteten kan också klara sig utan en operation. Men inte alla. Göran Persson har fortfarande ont och väntar nu på att operera sitt knä, men han menar att träningen trots det har gett honom en nystart i livet.

– När jag kom till artrosskolan för ungefär två år sedan var det bara för att min läkare i princip tvingade dit mig, berättar Göran Persson. Jag var helt inställd på att bli opererad i mitt onda knä och tyckte det lät idiotiskt att lägga tid på träning. Ändå hade jag ett helt liv av träning och friluftsliv bakom mig så jag har inte precis legat på latsidan innan.

Kunde inte böja knäet

För ungefär tio år sedan blev smärtan och stelheten i Görans högra knä så besvärlig att han helt upphörde med sitt tidigare så aktiva liv.

– Ja, det gick ju inte längre att vare sig cykla eller springa för min del. Det gick helt enkelt inte längre att böja knäet. Smärtan var enorm. Att jag är där jag är idag kan jag helt och hållet tacka artrosskolan för, säger Göran Persson.

Göran är numera engagerad i Reumatikerförbundet som artrosinformatör. Han har det senaste året deltagit i artrosskolor på ett tiotal vårdcentraler i Helsingborgsområdet.

Göran Persson
Foto: Nina Nordh

– Gensvaret hos de jag möter där är enormt. Just att lyssna på någon i samma situation som en själv var det som betydde mest för mig när jag gick i artrosskolan. Till att börja med satt jag mest där i ett hörn och var irriterad över att ha tvingats dit, men så kom en av artrosinformatörerna, Kerstin Lövgren, och berättade om sina erfarenheter. Hon berättade att hon hade värk i hela kroppen men trots det tyckte att träningen fick henne att må så mycket bättre.

Hitta sin egen styrka

– Det får göra lite ont att träna, men sen känns det bättre, säger Göran. Det handlar mycket om att hitta sin egen styrka. Och jag kan faktiskt säga att redan efter att jag hade tränat två, tre gånger kände jag mig bättre. Göran tränar numera två gånger i veckan tillsammans med sin fru på ett 60+ gym, och han försöker också hålla igång med promenader i den mån det går på grund av värken.

– Man måste hjälpa sin kropp lite på traven för att må bra. Det är ju livet man vill leva – inte att bara sitta och knappa på fjärrkontrollen där hemma! Jag förstår inte de som säger att träningen tar så mycket tid och att man inte hinner med. Vilken tid inkräktar det egentligen på? Motion förlänger ju förhoppningsvis livet, och så mår du lite bättre under tiden.

Text: NINA NORDH