Sverige är som första land i världen på väg att utrota livmoderhalscancer. Men det kräver att 70 procent av kvinnorna mellan 25 och 30 år vaccinerar sig.
Kampen mot livmoderhalscancer förs genom vaccination, screening för HPV-virus och cellförändringar och behandling.

– Det känns historiskt att få vara med om detta, och nu är det sista racet i hela landet och vi är på väg att lyckas, säger Marie Köhler, medicinsk rådgivare och projektledare för HPV-vaccinstudien vid
Region Skåne.
Humant papillomvirus, HPV, ligger bakom i princip alla fall av livmoderhalscancer, något som drabbar cirka 500 personer i Sverige varje år. 2020 tog WHO beslut på att alla världens länder skulle samlas runt målet att utrota livmoderhalscancer. Om det lyckas är det den första cancerformen som utrotas. Vaccinationer, screening och behandling i tid är vapen mot livmoderhalscancer.
– I Sverige erbjuds just nu alla kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999 gratis vaccination mot HPV. För att utrota livmoderhalscancer inom tre år måste 70 procent av de kvinnorna vaccinera sig. Då uppstår en flockimmunitet.
Den gynekologiska cellprovstagningen har lett till att bara en tredjedel så många kvinnor får livmoderhalscancer jämfört med tidigare. Eftersom sjukdomen oftast utvecklas i långsamt tempo gör screeningen det möjligt att upptäcka och behandla cancern i tid.
Alla regioner är med i kampanjen ”Ta gratissprutan mot HPV” och Region Värmland och Region Kalmar ligger i toppen av vaccinationsligan. Längst från målet är Region Stockholm och Region Skåne som nu intensifierar sina ansträngningar för att fler kvinnor inom målgruppen ska vaccinera sig.
TEXT: JENNY LOFTRUP