Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Sommarläsning – och lyssning – på Vetenskap & hälsa

2019-06-28

Bilden föreställer en sommaräng

Nu tar redaktionen sommarledigt och återkommer igen den 12 augusti. Vi önskar alla våra läsare en riktigt skön sommar och bjuder på ett par läs- och lyssingstips!


solenVad säger forskningen om solens betydelse för hälsa och sjukdom?

Vad händer egentligen när solens strålar träffar huden? Hur ska vi ”umgås” med solen för att få ut det bästa av den? Läs mer i tidningen med temat Solen på gott och ont.

 


En tidning om cancerforskning

Vad sker i kroppen när cancer uppstår? Hur arbetar forskarna för att vässa diagnosmetoder och terapier? Vilka utmaningar möter den som återvänder från Cancerlandet? Det – och mycket mer – får du svar på i detta nummer av Vetenskap & hälsa. Du får också möta Michael, som fick höra att han bara hade veckor kvar att leva, men där ihärdig läkare och nobelprisad forskning ändrade på allt. Läs mer i tidningen Cancer – nya strategier


Lär dig något nytt i sommar!


Tema: Hälsolarm och risker

Foto: Colourbox

Det sägs att inget är oss så kärt som vår egen hälsa. Inte undra på att vi har lätt för att suga i oss information om risker och hälsolarm. Desto viktigare blir det att lära oss ett bra förhållningssätt till medias riskrapportering och att kunna skilja mellan väl underbyggd fakta och tomma hälsolarm.

I det här temat fokuserar vi på hälsolarm och riskrapportering. Du kommer att kunna läsa om medias viktiga roll i den ibland svårbegripliga hälsorinken, om utmaningarna med epidemiologi, om hur viktigt – och svårt – det är att tolka en del forskningsresultat.

ARTIKLAR I SERIEN:

Alla dessa hälsolarm

Risken att bli sjuk

Trend, effekt eller slump?

Hur bra är vi på att fatta vardagsbeslut?

Risker som stigmatiserar