Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Pilotprojekt inom primärvården

2014-11-04
Abels rehab i Malmö
Abels rehab i Malmö. Foto: Region Skåne

Den träning som brukar rekommenderas efter en kranskärlsoperation eller ett hjärtstopp är ofta rätt tuff. För att kärlen ska må bra krävs det att du vågar höja din puls. De första veckornas träning brukar därför ske i grupp på sjukhuset för att oron för att röra sig ska släppa.

För alla patienter räcker inte detta, och nu vill primärvården i Malmö se hur de kan ta vid efter de första fyra veckornas träning på sjukhuset.

– Vi vet hur viktig gruppträningen på sjukhuset är för att minska rörelserädslan och öka livskvaliteten, säger Malin Jönsson-Lundgren som är enhetschef och sjukgymnast vid Abels Rehab i Malmö. För de allra flesta räcker detta för att komma igång med sin träning, men vi tror att det finns patienter som behöver mer stöd för att våga vara fysiskt aktiva.

Pilotprojektet genomförs i nära samarbete mellan sjukgymnaster på Skånes universitetssjukhus och Abels Rehab för att hitta ett arbetssätt som kan inspirera fler. Det handlar om att tidigt hitta de patienter som behöver mer stöd och att kunna erbjuda dessa övervakad träning i grupp även efter att träningen på sjukhuset är avslutad.

Text: NINA NORDH