Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Kontaktallergier vanligare än man tidigare trott

2012-10-30
Åke Svensson
Åke Svensson, överläkare vid Hudkliniken Skånes universitetssjukhus och docent vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Foto: Roger Lundholm

Vi trodde inte före studien att  kontaktallergiskt eksem  som kräver behandling var så vanligt, säger docenten och överläkaren Åke Svensson vid Hudkliniken på Skånes universitetssjukhus.

Han har nyligen varit en av de som lett den största studien någonsin i världen av allergiförekomst i en helt vanlig befolkning.

12 000 personer i fem länder fick svara på frågor. 3 000 lapptestades för 26 olika ämnen mest ämnen som kan beskrivas som parfymer.

– Resultaten visar hittills att en procent av en normalbefolkning har allergiska besvär av parfymer. Det är näst vanligast efter nickelallergi, som vi redan sedan tidigare visste var vanligast.

Omräknat på den svenska befolkningen skulle det innebära att 90 000 människor behöver behandling mot sin parfymallergi. Lika många visade sig vara allergiska mot konserveringsämnen i hygien-skönhetsprodukter, det vill säga ytterligare 90 000 räknat på den svenska befolkningen.

Om dessa personer vet om sin sjukdom kan de slippa behandling genom att undvika att exponera sig för de ämnen som de inte tål.

Resultaten av studien är bara i början. Bearbetningen pågår.

– Jag räknar med att vi sammanställt tre viktiga arbeten bara inom det närmaste halvåret, säger Åke Svensson.

De fem länder som deltagit i studien är Sverige, Italien, Portugal, Tyskland och Nederländerna. Datainsamlingen tog tre år.

Tekniken för utredningen av kontaktallergierna i studien har tagits fram av Hudkliniken vid Skånes universitetssjukhus.

– Malmö har utbildat de andra deltagarna i hur testen ska avläsas och även svarat för produktionen av testmaterialet. Kvalitetssäkringen fick beröm vid den 6:e internationella Derma-Epidemiology Association Congress.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND