Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Konferens om fetma och övervikt hos barn

2010-07-07

Litet barn äter frukt

Är det bra att operera barn mot fetma? Löper barn större risk än vuxna att drabbas av fetma efter en virussjukdom? Påverkar TV-reklam för ”skräpmat” barn att äta felaktig kost? Det är några ämnen som diskuteras och tas upp vid årets SPOC-konferens i Stockholm.

–  Konferensen läggs i anslutning till årets världskongress om fetma, berättar klinikchefen vid Barn- och ungdomscentrum, Skånes universitetssjukhus, Malmö. SPOC är en satellit till den stora konferensen som förväntas locka flera tusen deltagare.

Barn- och ungdomscentrum och Barnöverviktsenheten står som värdar för SPOC, som står för Scandinavian Pediatric Obesity Conference. Den pågår 9-10 juli i Stockholm.

Debatt om kirurgi

Under tvådagarskonferensen kommer ett hett ämne att tas upp till debatt. Är det bra att operera feta barn mot övervikt. Resultaten från den studie som innefattar klinikerna i Malmö, Göteborg och Stockholm kommer också att presenteras.

Hur dessa barn mår psykiskt kommer doktorand Kajsa Järvholm från den arrangerande kliniken att tala om.

Virus

För något år sedan konstaterades att det kan finnas ett virus som ligger bakom orsaken till barnfetma. I år presenteras studier som kan tyda på att barn löper större risk än vuxna att drabbas av detta virus.

En uppmärksammad undersökning, som visar att de barn som är fysiskt aktiva inte bara förbränner mer av kaloriöverskottet utan också skapar framtida skydd mot det, står också på programmet.

TV-reklam

I Kanada finns det skilda regler för tevereklam för barn i olika delstater. Där har påverkan på barn när det gäller hur mycket ” skräpmat” de äter jämförts i stater med restriktiva regler och stater utan regler. Barnen i de regellösa staterna åt inte mer onyttig mat än de med restriktioner.

Styrketräna

Tidigare har man avrått barn under 15 år att styrketräna. Det har inte ansetts nyttigt för kroppen. Nu finns det forskare som anser styrketräning även i yngre år före 15 års ålder är mer nyttig än farlig.

– Jag räknar också med att det blir intresse för presentationen av studier som undersökt om det går att programmera små barns gener så att de inte blir feta som vuxna, säger Kajsa Järvholm.

Bukfettmätare

Under de två dagarna 9-10 juli  presenteras en helt ny bukfettsmätarte. Den har konstruerats av Carl-Erik Flodmark.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND 

Pressmeddelande Skånes universitetssjukhus, 5 juli 2010.

Foto: Dreamstime