Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Forskning på fyra minuter!

2014-10-30

Eva Ekvall Hansson deltog nyligen i Forskar Grand Prix – en nationell tävling för forskare i att på fyra minuter presentera sin egen forskning på ett så fängslande sätt som möjligt.

– Jag ville utmana mig själv att plocka ut guldkornen i min forskning och göra den begriplig och rolig, säger Eva Ekvall Hansson fysioterapeut och forskare på Institutionen för hälsovetenskaper.

Eva Ekvall Hansson
Eva Ekvall Hansson. Foto: Åsa Hansdotter

Ett av hennes forskningsområde är balansträning för att motverka yrsel. Vid 2014 års Forskar Grand Prix var hon den enda forskaren som representerade Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, inför en stor publik och jury vid deltävlingen i Lund.

– Att på fyra minuter koka ner essensen av sin forskning så att allmänheten förstår och tycker det är intressant är svårt!

Det ingår i forskarnas roll att kunna förmedla ut sin forskning till samhället och att nå ungdomar är en speciell utmaning. Ett syfte med arrangemanget är nyrekrytering av studenter och blivande forskare.

– Det var jättekul men jag vann ju inte så helt nöjd är jag inte. Om jag får frågan så deltar jag gärna nästa år igen.

Text: ÅSA HANSDOTTER

Nyhet från Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet, 30 oktober 2014

Fotnot: Johan Mauritsson vann och kommer att representera Lunds universitet i finalen den 25 november 2014 i Stockholm. Hans presentation handlade om hur man filmar elektroner med hjälp av korta laserstrålar.