Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Fel kost bidrar till magcancer

2012-06-05

– När vi motionerar, äter rikligt med grönsaker men lite av feta köttprodukter, och dricker måttligt med alkohol är risken mindre att drabbas av cancer i mag-tarmkanalen, säger Elisabet Wirfält.

Hon är professor vid Lunds universitet i ämnet nutritionsepidemiologi och studerar det stora Kost-Cancer projektet med 30 000 deltagare i Malmö, projektet som startade på 1990-talet.

Elisabet Wirfält
Elisabet Wirfält. Foto: Roger Lundholm

– Vi har ännu inte kommit fram till tjocktarmscancer i den studien, då det hittills inte inträffat tillräckligt många fall av mag-tarmcancer för att vi tydligt ska kunna se de eventuella sambanden mellan maten och sjukdomen, förklarar hon.

Det behövs fler patienter och någon duktig forskarstuderande för att undersöka eventuella samband med matvanor.

Ökar risken

Dock har forskare redan tidigare konstaterat att kost och livsstil interagerar med ärftliga faktorer när det gäller att utveckla cancersjukdom. Siffrorna varierar mellan 30 och 70 procent när man beskriver kostens betydelse för sjukdomen.

Dålig kost och högt alkoholintag kan påskynda utvecklingen av både mag-tarmcancer och bröstcancer. Fetma, rött kött av oxe eller gris liksom charkuteriprodukter och olika fett- och sockerrika raffinerade (behandlade) livsmedelsprodukter ökar också risken för tarmcancer hos såväl kvinnor som män.

Minskar risken

Fysisk aktivitet däremot skyddar mot tumörer. Stillasittande verkar precis tvärtom.

rotfrukter
Foto: Dreamstime

Nyttigt att äta för att förebygga cancersjukdom är mer av alla sorters växtföda, det visar internationella sammanställningar av världens alla studier.

– I fiberrika livsmedel finns många nyttiga ämnen som har stor betydelse för hälsan. Fiber som håller tarmen igång är bara ett av dem, säger Elisabet Wirfält.

Däremot ska man vara försiktig med starkt upphettad mat, den är inte nyttig för oss människor.

Bland de 30 000 malmöbor som deltog i det stora Kost-Cancer projektet har det idag inträffat 728 fall av tjocktarms- och ändtarmscancer. Det behövs några fler för att forskarna ska kunna göra en meningsfylld analys av samband med matvanor.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND