Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Diagnostiskt Centrum löste gåtan

2015-06-08
Jan Frick-2
– Jag är en helt annan människa idag, säger Jan Frick som genom Diagnostiskt Centrum snabbt och smidigt kunde få tillgång till de rätta vårdresurserna. Foto: Roger Lundholm

Han kommer emot mig med raska steg och ger mig ett fast handslag till hälsning, Jan Frick ser ut som en särdeles frisk man i övre medelåldern. Men bara några dagar tidigare hade han svårt för att ens ta sig upp ur sängen. Diagnostiskt Centrum löste gåtan.

Jan Frick drabbades i början av december förra året av lunginflammation och fick samtidigt stark smärta i lederna.

– Jag kunde knappt röra mig, så med möda tog jag mig till vårdcentralen i Kristianstad, säger Jan Frick. Där fick jag penicillin mot lunginflammationen, men värken kunde de inte ta sig an.

Väl hemma var det en utslagen Jan Frick som genomled jul och nyår; olika kurer av antibiotika avlöste förgäves varandra, ingenting verkade hjälpa.

– Den 18 januari sökte jag akut till vårdcentralen igen, jag var helt utmattad, säger Jan Frick.

Direkt till Diagnostiskt Centrum

Vårdcentralen skickade nu honom direkt till Diagnostiskt Centrum vid sjukhuset i Kristianstad. Där togs samma dag dels skiktröntgen av lungorna, dels en rad prover för att komma fram till vad ledbesvären berodde på.

– Dagen efter ringer Diagnostiskt Centrum och ber mig komma följande dag, den 20:e. Då går läkaren där igenom mina symtom och tar prov på bakterierna i lungorna.

Någon dag senare kommer svaret och rätt antibiotika kan sättas in. Jan Frick känner äntligen att han börjar tillfriskna i lungorna. Men värken då?

– Då den 20 januari berättade läkaren även att hon misstänkte att jag hade insjuknat i en viss inflammatorisk muskelsjukdom, kallad PMR, vilken kan drabba äldre och som sätter sig på lederna. Men för att undanröja andra närliggande sjukdomar vill man först ta några andra prov.

Samlad bild av läget

Då dessa visar sig vara utan anmärkning får Jan Frick vara med om en så kallad klinisk fysisk genomgång samt får tid hos reumatologen på sjukhuset i Kristianstad. Reumatologspecialisten går igenom med Jan Frick allt som hänt honom.

– Det var en fantastisk genomgång, läkaren hade läst in sig på alla data från alla inblandade och hade bilden klar och kunde gå vidare med nästa steg.

Och det innebar datortomografi i Lund dit Jan Frick kom någon vecka senare. Han hade nu haft ledsmärta i snart tre månader och hade gått ner tio kilo i vikt.

– Jag röntgas den 2 mars, den 6:e ringer läkaren på reumatologen och säger att nu finns det inga tvivel, diagnosen är klar: Jag har PMR.

Dagen efter hämtar Jan Frick ut kortison och nästa morgon, den 8 mars, kan han för första gången sen i december resa sig ur sängen utan besvär. När Aktuellt om vetenskap & hälsa träffar Jan Frick fem dagar senare märks inte ett spår av hans ledbesvär.

– Jag är fantastiskt glad att jag hamnade hos Diagnostiskt Centrum. Jag jämför med vad jag, av andra orsaker, har varit med om inom sjukvården av såväl långa väntetider som en betydligt mindre samverkan. När vården fungerar så här är den bara på topp!

Text: ANNA-MI WENDEL