Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Ät gluten om du kan

2024-05-16
Sädesslag där gluten förekommer innehåller också fibrer och näringsämnen vi behöver. Photo: Boyko/iStock

Daniel Agardh, forskare vid Lunds universitet och barn­läkare vid Skånes universitetssjukhus, svarar på tre frågor om glutenintolerans.

Ska jag sluta äta gluten för att förebygga celiaki?

− Du ska inte sluta äta gluten om du är frisk. Föräldrar ska heller inte egenmedicinera och ge barn glutenfri kost i förebyggande syfte. Sädesslag där gluten förekommer innehåller både fibrer och näringsämnen som vi behöver. Dessutom handlar det om livskvalitet. Den som inte har en celiaki-­diagnos behöver inte avstå från traditionella produkter som bröd, pasta och annan mat som har råg, vete eller korn som bas.

Varför är så många svenskar gluten­intoleranta?

− Vi vet inte riktigt. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Samtidigt har vi under många hundra år ätit gluten utan problem. Något i vårt immunförsvar har skyddat oss. Men ökningen av celiaki visar att vårt immunsystem nu hamnat i obalans. Därför behöver vi hitta ett sätt att bromsa, eller förhindra att sjukdomen bryter ut.

Ska barn screenas för celiaki?

− Absolut! Om alla barn i Sverige screenas kan vi tidigt upptäcka dem som har förstadium till sjukdomarna. Genom tidig behandling kan komplikationer till följd av obehandlad sjukdom förhindras. Screening för att hitta celiaki och typ 1-diabetes görs till exempel redan i Italien.

TEXT:MONNE LJUNGBERG