Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Rekommendationer för barns skärmvanor

2025-05-21
Barn under två rekommenderas att inte använda skärmar alls av Folkhälsomyndigheten. Foto: Juanmoning/iStock

Folkhälsomyndigheten tog 2024 fram rekommendationer för skärmtid för barn från 0 till 18 år. Råden gäller användning av digitala medier på fritiden, inklusive sociala medier, videoklipp, streamade filmer, tv, dataspel, andra digitala spel och visuell underhållning. Målet med råden är att de ska främja en bättre balans mellan skärmtid och annat som är viktigt i livet och minska exponeringen för olämpligt innehåll

Rekommendationerna baserar sig på en kunskapsöversikt över den forskning som finns runt barns hälsa och skärmar. Kunskapsöversikten visade att barnens språkliga och sociala utveckling kan påverkas negativt av för mycket skärmtid. Det kan också leda till kortare och sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen.

I de flesta studierna kan forskarna inte visa på orsak och verkan, utan bara se samband som exempelvis att övervikt är vanligare på gruppnivå bland barn som tillbringar många timmar vid skärm. 

Barn under 2 år ska helst inte använda skärmar alls, då de första åren är en extrem inlärningsperiod för hjärnan. Barnen behöver då ägna sig åt social, fysisk, emotionell och språklig utveckling. Men att prata med mor- eller farföräldrar via skärm går fint.

Barn mellan 2-5 år rekommenderas skärm max en timme om dagen, gärna mindre. Detta för att inte tränga undan leken, där både den sociala förmågan och språket utvecklas men också grovmotoriken genom att springa, hoppa, klättra och finmotoriken när man pysslar, målar, klipper, bygger med mera. 

Barn 6-12 år rekommenderas max en till två timmar per dag för att inte digitala aktiviteter ska gå ut över lek, relationer, skolarbete, fysiska aktiviteter eller sömn.

Barn 13-18 år: För tonåringarna rekommenderas en maxgräns på två till tre timmars skärmtid per dag, men idag lägger barn i åldern 13-16 år mer än sex timmar vid skärm per dag. Flickor lägger mest tid på sociala medier. Pojkar lägger mer tid än flickor på dataspel. Bland 14-åriga pojkar är det runt 40 procent som spelar mer än tre timmar om dagen.

Föräldrarna är barnens förebilder. Om mobilen ägnas ständig uppmärksamhet, kan det störa samspelet med barnen. Genom att vara medveten om sina egna skärmvanor och komma överens med barnen om skärmtidsregler blir det lättare att skapa hälsosamma skärmvanor.

Mobilen bör bo utanför sovrummet under natten. Det är viktigt för alla åldersgrupper för att de ska få sova tillräckligt många timmar och kunna sova ostört. Att mycket skärmtid, även under dagen, påverkar sömnen negativt finns det tydliga belägg för.

Innehållet. Föräldrarna bör aktivt engagera sig i vilket innehåll som barnen tar del av, och diskutera med barnen om vad de gör på digitala medier och hur det påverkar dem. Åldersgränser för spel och sociala medier bör följas. Sex av tio flickor mellan 13 och 16 år har ”upptäckt nya fel på sin kropp” via sociala medier. 

Källa: Folkhälsomyndighetens rapport Digitala medier – barns och ungas hälsa

SAMMANFATTAT AV JENNY LOFTRUP