
En svampinfektion i underlivet kan varsla om typ 2-diabetes. Nu undersöker forskarna om också andra vanliga infektioner kan varna för folksjukdomen. Även möjliga samband mellan infektioner och cancer undersöks.
Filip Jansåker forskar vid Lunds universitet och Centrum för primärvårdsforskning – ett samarbete mellan universitetet och Region Skåne. Han är även specialistläkare i allmänmedicin och i sitt jobb i primärvården möter han ofta patienter med vanliga infektioner, som till exempel svamp i underlivet, urinvägsinfektion och olika hudinfektioner.
– Det finns en kunskapslucka. Erfarna läkare vittnar om att vanligt förekommande infektioner föregår diabetes typ 2, och kanske även cancer. Men studier som undersöker dessa möjliga samband har hittills saknats, berättar Filip Jansåker.
I fjol publicerades Filip Jansåkers studie om svampinfektion i underlivet hos kvinnor. Den baserades på data från en nationell kohortstudie, med över 1,8 miljoner kvinnor som sökt sig till primärvården mellan 2008 och 2018. Drygt 46 000 av dem, 2,5 procent, diagnostiserades med typ 2-diabetes. Tillsammans med bland andra doktoranden Emelie Brieditis, kunde Filip Jansåker visa på svampinfektion som en stark markör för typ 2-diabetes. Hos kvinnor med svampinfektion var risken för diabetes i snitt 41 procent högre, alltså knappt 1,5 gånger högre, än hos kvinnor utan svampinfektion. Hos kvinnor över 55 år var risken för diabetes ännu något högre. I snitt tog det drygt ett halvår från infektion till diagnostiserad diabetes.
FAKTA: TYP 2-DIABETES
Typ 2-diabetes är en smygande sjukdom, med ofta diffusa symtom. De vanligaste symtomen är ökad törst, trötthet och att behöva kissa oftare. Det tar inte sällan flera år innan den upptäcks, vilket ökar risk för komplikationer – med påverkan på hjärta, kärl, nerver och njurar. År 2021 beräknades 537 miljoner vuxna ha diabetes, varav majoriteten har typ 2-diabetes, och uppskattningsvis är nästan varannan person i världen med diabetes odiagnostiserad. Redan 2030 beräknas antalet vuxna med diabetes i världen ha stigit till 643 miljoner. I Sverige beräknades 496 000 vuxna ha sjukdomen år 2021, vilket motsvarar fem procent av den vuxna befolkningen. 33,5 procent av dem uppskattas vara odiagnostiserade – över 166 000 personer.
Källa: IDF Diabetes Atlas, 10th edition 2021.
Cancer försvagar immunförsvaret
Filip Jansåker betonar att svampinfektionen inte utlöser diabetes, utan bara förvarnar om sjukdomen. Infektioners koppling till diabetes och andra folksjukdomar kan förklaras med biologiska mekanismer: till exempel vid sjukdomar som diabetes och cancer påverkas immunförsvaret. Ett försvagat immunförsvar ökar den generella infektionskänsligheten. En person som är sjuk i cancer eller diabetes är därför mer mottaglig för infektion. Och i andra riktningen antas alltså vissa infektioner kunna förutspå kommande eller odiagnostiserad sjukdom.
Nu analyserar lundaforskarna flera andra, pågående studier, där de undersöker om vanligt förekommande infektioner kan föregå diabetes och cancer. Filip Jansåker berättar att det är belagt att allvarligare infektioner, som till exempel sepsis, lunginflammation och njurbäckeninflammation, ibland föregår cancer och diabetesdiagnos. Svårare infektioner behandlas oftast på sjukhus.
– Vårt fokus ligger på patienter som söker sig till primärvården med mer vanliga, milda och lättbehandlade infektioner där frågan vi vill besvara är: kan dessa infektioner peka på något allvarligare än infektionen i sig?
Innan vetenskapliga svar finns, vill Filip Jansåker ändå skicka med ett par råd baserat på sin egen forskning. Om du är kvinna, framför allt lite äldre, som allt oftare får svampinfektioner och/eller urinvägsinfektioner – diskutera gärna med din läkare vad detta kan bero på. Samma råd gäller för män som drabbas av urinvägsinfektioner.
– För att testa sig för diabetes krävs bara ett enkelt blodprov som kollar blodsockernivån, säger Filip Jansåker.
Text: ERIKA SVANTESSON