Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

Tungmetaller i mat är en fortsatt fara för hälsan

⚠️ Den här artikeln är mer än 5 år gammal. Nya forskningsrön kan ha tillkommit.
Staffan Skerfving
Vete är ett av de växtslag som har särskilt lätt för att ta upp kadmium. Staffan Skerfvings EU-projekt summeras i början av nästa år. Foto: Roger Lundholm

För 30-40 år sedan gick larmen om bly, kvicksilver och kadmium. Under senare år har andra kemiska ämnen dominerat debatten. Nu visar ny internationell forskning, ledd från Lund, att faran är långtifrån över.

– Undantaget är möjligen bly, sedan vi förbjöd bly i bensinen 1994. Kvicksilvret på botten av våra sjöar kan utlösas vid ökad försurning och hamnar så småningom i den fisk vi äter. Men största hälsorisken är det kadmium som fortfarande faller ned över våra åkrar, säger professor emeritus Staffan Skerfving vid Arbets- och miljömedicin på Labmedicin Skåne.

Nya mätmetoder

Han koordinerar ett EU-projekt med 22 deltagande länder, inklusive bland andra Kina och Bangladesh, med en uppsättning av hundratalet världsledande experter. I sin arsenal förfogar de över allt mer förfinade metoder att mäta såväl låga halter av metaller i människans kroppsvätskor som enskilda individers genetiskt betingade sårbarhet.

I februari 2011 lämnar forskargruppen sin slutrapport till EU-kommissionen.

Försvinner mycket långsamt 

– Det otrevliga med kadmium är att det sugs upp av växternas rötter, framför allt i vete och ris men också i potatis. Dessutom stannar det länge kvar i kroppen. Efter 30 år har blott hälften försvunnit, berättar Skerfving.

Kvinnor, som har lägre järndepåer, är särskilt drabbade. Kadmium ackumuleras i njurarna och ger en indirekt påverkan på skelettet som kalkas ur. Risken för benskörhet med frakturer ökar.

Ökad medvetenhet om riskerna

– EU:s livsmedelsmyndighet i Parma ser numera allvarligt på ”metallernas återkomst” och deras betydelse för folkhälsan. Och växtfysiologerna ser en stor utmaning i att få fram varianter som lättare kan undvika att ta upp dessa metaller, säger Staffan Skerfving.

Text: PER LÄNGBY

Artikeln har tidigare varit publicerad i Nyhetsbrev för massmedia från Skånes universitetssjukhus, Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Labmedicin Skåne och Psykiatri Skåne, nr 4/2010.

Läs mer om:

Kategorier: ,

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

Livsmedelsverket om risker med kadmium från cigaretter och mat

Kemikalieinspektionen om kvicksilver, kadmium och bly

LRF om kadmiumhalter i svenska grödor

Vetenskaplig information

Bulletin nr 2/2010 från Arbets- och miljömedicin, Lund & Yrkes- och miljödermatologi, Malmö

PHIME – Public health impact of long-term, low-level mixed element exposure in susceptible population strata

FAKTA om långvarig exponering av låga halter tungmetaller

Inom EU pågår ett forskningsprojekt, PHIME, som koordineras från Arbets- och miljömedicin vid Labmedicin Skåne. Genom förfinade kemiska analysmetoder kan man numera mäta mycket låga halter tungmetaller i kroppen, exempelvis kadmium och bly. Även metoderna för att mäta tungmetallernas negativa effekt har blivit känsligare. Detta har lett till att forskarna börjat ompröva riskerna med låga halter tungmetaller i vår kost och vikten av att förhindra att ytterligare tungmetaller kommer ut i naturen.

Läs mer om PHIME

Hur kan man hålla kadmiumintaget så lågt som möjligt?

  • Inte röka – cigaretter innehåller mycket kadmium.
  • Äta en varierad kost.
  • Se till att kroppens järndepåer inte är tomma.
  • Följa rekommendationerna om konsumtion av vissa livsmedel med höga kadmiumhalter.
  • Undvika matlagning och förvaring av livsmedel i vissa keramikkärl och emaljerade kärl.
  • Bidra till att avfall som innehåller kadmium, t ex NiCd-batterier, sopsorteras på ett riktigt sätt.

Källa och mer information: Livsmedelsverkets hemsida

sladdlösa verktyg kan innehålla Nicd-batterier

Exempelvis sladdlösa verktyg kan innehålla NiCd-batterier. Foto: DreamstimeBatteriföreningen om NiCD-batterier

Källor till kadmium i naturen

Användningen av kadmium är hårt reglerad idag och i Sverige får kadmium bara användas i form av uppladdningsbara nickel-kadmiumbatterier (NiCd-batterier) och i konstnärsfärger (vissa gula och röda färger).

Kadmium finns också som förorening i konstgödsel och  förekommer även i importerade elektronikprodukter.

Det kadmium som tillförs som nedfall från luften kommer från exempelvis industrier för metalltillverkning, eldning av fossila bränslen och sopförbränning.

Källa: Naturvårdsverkets hemsida

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!