Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Tema endometrios: Operationer minskade Evelinas smärtor

2016-08-19

”Det är normalt med mensvärk” och ”Jag hade lika ont i din ålder” fick Evelina höra när hon var tonåring med svåra menssmärtor. Men för Evelina innebar smärtan värktabletter, sjukdagar och många besök hos sjukvården. Flera år senare fick hon diagnosen endometrios.

Endometrios innebär att blödningar sker både i och utanför livmodern vid mens. Blödningar utanför livmodern kan leda till inflammationer i buken, vilket för Evelina innebar ont i magen både vid mens och under andra perioder.

Det var vid ett akutbesök för svåra magsmärtor som läkarna upptäckte att hennes buk var full av endometrioscystor. Då hade hon redan sökt hjälp flera gånger utan att cystorna upptäckts. Evelina beskriver det både som lättnad och ilska när det till slut upptäcktes vad smärtorna berodde på. I flera år hade hon planerat och pusslat på jobbet för att lägga viktiga möten på dagar då hon troligen skulle ha mindre ont. Det hände ofta att hon fick lägga sig i fosterställning för att sedan kliva upp och fortsätta arbeta när smärtan lagt sig. Det ständiga pusslandet var inte bara jobbigt rent fysiskt utan också psykiskt.

Evelina
Evelina

– Problemen blev värre när jag stressade och ju mer ansträngd jag var, desto ondare fick jag, säger Evelina.

Cystor på äggstockarna togs bort

När diagnosen kom hade cystorna hunnit växa så mycket att en titthålsoperation inte längre var möjlig. Istället gjordes operationen med ett snitt och i samband med ingreppet berättade läkarna att endometrioscystorna angripit äggstockarna. Om hon ville ha barn skulle hon därför inte vänta för länge.

Efter operationen lugnade sig besvären under några år och smärtorna försvann helt. Evelina förstärkte sina chanser att bli gravid genom hormonbehandling och hon hade turen att få två barn i rask följd. När barnen var några år gamla började smärtorna att komma tillbaka eftersom cystorna hade växt till sig igen.

Opererades en andra gång

Evelina opererades en andra gång. Den här gången med robotassisterad titthålskirurgi på Skånes universitetssjukhus och även om narkosen i sig var lika jobbig som vid förra operationen, var läkningen efter operationen som natt och dag i jämförelse.

– Efter första operationen var jag sjukskriven en månad och nu behövde jag inte ens en vecka, säger hon och berättar hur hon kunde ligga hemma i soffan och skratta åt en rolig film dagarna efteråt. Det hade inte varit lika självklart om hon opererats via ett snitt på magen.

Noga med sömn motion och kost

Idag har Evelina bara mindre besvär av sjukdomen och hon behöver inte längre planera sin vardag efter smärtfria dagar. Hennes livsstil har förändrats sedan 20-årsåldern eftersom hon numera äter mycket grönt, stressar mindre och är noga med sömn och motion.

– Om jag inte tar hand om mig märker min kropp det direkt, så det är ett sätt för mig att hålla mig smärtfri och frisk, säger Evelina.

Hon är dock noga med att inte ge några pekpinnar åt kvinnor med endometrios.

– Ingen ska behöva ha såna här smärtor oavsett hur man lever. Pratar jag med en tonårstjej som har svåra menssmärtor säger jag alltid att de ska söka hjälp för besvären.

Evelina hoppas också att kunskapen kring endometrios ska öka inom sjukvården så att tjejer med svåra smärtor ska få hjälp i ett tidigare skede. Även om hon är nästintill smärtfri idag finns det något som skulle underlätta ytterligare.

– Jag ser fram emot att bli tant. Det gör nog de flesta kvinnorna med endometrios!

Text: CHARLOTTE STODE

Intervjun med Evelina är en återpublicering från Skånes universitetssjukhus

Tema:
Endometrios