
Antalet fall av tbe har fördubblats i Sverige under de senaste tio åren. Men få fästingar bär på tbe-viruset och det är ovanligt att drabbas av allvarlig sjukdom.
Varje år rapporteras mellan 300 och 600 fall av tbe i Sverige. 2024 drabbades 387 personer, mer än dubbelt så många som drabbades 2014.
– Men det är generellt sett ovanligt att fästingar bär på tbe. Det varierar mellan olika områden men

oftast handlar det om mindre än en procent av alla fästingar. Däremot bär nästan var femte fästing
på borreliabakterien, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.
Lindrig tbe vanligast
Tbe, tick-borne encephalitis, är en fästingburen virussjukdom utan botemedel. Den kan orsaka feber, huvudvärk, nackstelhet och i värsta fall följas av hjärninflammation med allvarliga symtom som
förlamning, förvirring och extrem trötthet. I vissa fall kan den vara livshotande.
– I Skåne har det de tio senaste åren gått från fyra eller fem fall per år som smittats till nio till tio fall de senaste åren. Det är en fördubbling, men från låga tal. Det är en uppåtgående trend i stora delar av landet, säger Mattias Waldeck.
Men det finns ett stort mörkertal. Bara de som får diagnosen tbe registreras. De flesta som drabbas av tbe-viruset söker troligen inte vård.
– De flesta får inga eller lindriga symtom, som en feberepisod med huvudvärk och muskelvärk.
Om du upptäcker en fästing på dinkropp ska den plockas bort så fort som möjligt. Tbe-viruset smittar tyvärr redan vid bettet, men för borrelia-bakterien tar det ofta upptill 12-24 timmar innan bakterien överförs.
Äter tre gånger
Fästingen kan leva i tre år och dess livscykel är ett förvandlingsdrama i tre akter. Den börjar som ett ägg och när det kläcks föds en pytteliten fästing med sex ben som kallas larv. Larven söker sig till en smågnagare för att suga blod. Efter att den har fyllts med blod släpper den taget om gnagaren för att utvecklas till en nymf. Nymfen letar upp ett nytt djur.
– Det är i det livsstadiet som människor ofta blir bitna. När nymfen sugit nog med blod så trillar den av och påbörjar förvandlingen till vuxen fästing.
Den vuxna fästingen, liksom nymfen, har åtta ben som alla spindeldjur och först nu får den ett kön. De som blir honor behöver äta en tredje gång i livet, och om de lyckas bita någon och fyllas med blod så lägger honan efter det tusentals ägg.
Skogssorken är reservoardjur

Det varierar hur många fall av tbe det blir ett år och det beror på många faktorer. En av dem är förekomsten av skogssork.
– Skogssorken är ett så kallat reservoardjur för tbe-viruset. Om det finns extra gott om mat ett år för dem, förökar de sig mer och då blir det fler fästingar som vi kan få tbe från.
En annan faktor som spelar in är hur mycket människor som exponeras för fästingar. Om det till exempel är svamp- och bärår, blir det fler som är mer ute och rör sig i skog och mark. Fästingarna behöver också en viss luftfuktighet, och när det är för varmt och torrt försvinner de ner i marken. Varmare klimat gör också att fästingar är aktiva längre in på hösten och tidigare på våren.
Fler män drabbas
En ny sorts fästing, tajgafästingen, har påträffats långt norr ut i Sverige, längs med Bottenviken och i området runt Haparanda.
– Den kommer från Ryssland och kan bära på en mer aggressiv variant av tbeviruset, som kan ge allvarligare sjukdom.
Av dem som får diagnosen tbe är cirka 60 procent män och 40 procent kvinnor.
– Vi vet inte varför. Det kan ha att göra med skillnaden i våra immunförsvar men det är något som behöver beforskas mer.
TEXT: JENNY LOFTRUP