Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Ta dig en tur genom kroppen på Vattenhallen i höst!

2015-06-30

 

vattenhallens utställning om magtarmkanalen

Tänk om man kunde bli en mini-människa som gjorde en upptäcktsfärd i kroppen. Se på när maten slank ner genom svalget, plumsade ner i magsäcken och sedan skvalpade vidare i tarmsystemet.

Snart kan detta bli verklighet. Eller nja, nästan i alla fall.

I universitetets eget science center, Vattenhallen, bygger man nu för fullt på en ny utställning, ”Från mun till anus”. Besöket börjar – så klart – i munhålan. Därefter väntar en slingrande färd genom trånga halsmuskler, fladdrande tarmludd, blinkande kärl och en rad andra organ till den slutliga sortin genom ändtarm och anus.

Syftet är inte bara att bjuda på en invärtes science fiction-upplevelse. Under resans gång ska besökarna också lära sig hur kroppen påverkas av maten vi stoppar i oss.

Före nedstigningen i kroppsriket får man plocka med sig en av fyra maträtter; pizza, falafel, yoghurt med knäckemacka eller smågodis. Rättens fett-, protein- och kolhydratmolekyler bryts sedan ned med hjälp av olika nycklar, exempelvis ett enzym, som man får om man lyckas lösa den tilldelade uppgiften. Annars riskerar man att fastna i levern eller gallblåsan…

– Många människor har en osund relation till mat och sin kropp. Det handlar bland annat både om över- och undervikt, säger Caroline Linninge, livsmedelsforskare vid LTH som initierat utställningen tillsammans med Elin Östman, forskare vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning.

På ett annorlunda sätt ville de därför berätta hur man kan påverka hälsan med mat. De var båda ense om att utställningen skulle vara interaktiv, rolig och inte komma med några pekpinnar.

– Det pedagogiska värdet ökar helt klart då, tror vi. Vi vill skapa kunskap, reflektion och diskussion, säger hon.

Utställningen har designats och byggts av Mirjam Mitternacht, industridesigner. I mitten av oktober invigs utställningen.

Kolla intervju med Elin Östman och Mirjam Mitternacht här.

Text: Kristina Lindgärde
Foto: Gunnar Menander

Nyhet från Lunds Tekniska Högskola, 23 juni 2015