Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Skånsk behandling av lymfödem sprids till Danmark

2010-08-11

– Jag fick en helt ny livskvalitet. Kan sitta på golvet och leka med mina barn, ut och springa tillsammans med dem.

Det säger den unga danska mamma som behandlats för lymfödem med den särskilda metod som docent Håkan Brorson vid Plastikkirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö tagit fram. Idag kan hon arbeta och går gärna till simhallen tack vare att svullnaden helt försvunnit.

– Det är till och med mindre i omfång i dag på hennes behandlade ben än hennes friska ben, förklarar docent Håkan Brorson!

Skånsk metod

Han har tagit fram den metod som kombinerar fettsugning och kirurgi. Lymfvätskan som stimulerar till fettnybildning och fettet sugs ut. Kroppsdelen som svullnat hålls därefter i trim med en kompressionsstrumpa.

Den behandlingen var tidigare den enda som förekom. Nu svarar kompressionsstrumpan för uppföljningen och förhindrar att svullnaden kommer tillbaka. Patienterna som behandlas av Håkan Brorson har fått sin ansamling av lymfvätska efter behandling av en annan sjukdom, exempelvis bröstcancer eller gynekologisk cancer. Några är födda med sjukdomen lymfödem.

Internationellt känd

Håkan Brorson har blivit internationellt uppmärksammad för sina metoder. Bland annat har Discoverykanalen gjort ett program om honom och hans team.

Flera patienter har kommit från andra länder till Sverige för att behandlas, bland annat från Andorra, Australien och USA. Kvinnan från Danmark är den andra danskan som kommit över till Malmö för att få hjälp.

Till simhallen

– Jag är mycket nöjd med behandlingen. I dag kan jag välja mina kläder själv, jag vågar gå till simhallen. Kan vara mer aktiv med mina barn.

Hon går regelbundet på kontroller i Danmark. Några gånger kommer hon tillbaka till Malmö för att följas upp.

– Min läkare och andra läkare i Danmark har mer och mer uppmärksammat de möjligheter till behandling av lymfödem som finns i Sverige.

Den unga kvinnan behandlades tidigare på Rigshospitalet i Köpenhamn. Tyvärr lyckades inte den behandlingen och hon fick sitt lymfödem efter att ha behandlats för en annan sjukdom. Ödemet kom att öka i volym successivt. När hon behandlades i Malmö i fjol tappades hon på nio liter nybildad fettvävnad.

Unik i Sverige

Håkan Brorson och Plastikirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus är de enda som utför behandlingen i Sverige. Håkan Brorson har varit inbjuden som gästkirurg till bland annat Harvard Medical School i Boston. Docenturen är knuten till Medicinska fakulteten på Lunds universitet. Det är som överläkare han arbetar vid Plastikkirurgiska kliniken.

Totalt har nu nära 200 behandlingar genomförts varav cirka 160 för armar och resten i ben, som för den danska patienten. En patient som är mycket glad över att hon fick chansen att prova en behandling som inte praktiseras i Danmark.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND

Foto: Medicinsk informationsteknik och Plastikkirurgiska kliniken, SUS Malmö (patientbilder) och Dreamstime (frontbild).

Pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus Malmö, 10 augusti 2010.