Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

MS dagen i Malmö om att få och att leva med MS

2010-05-24

Igår en ung frisk människa med framtidsplaner och förhoppningar. Idag en person med en kronisk sjukdom som upplevs som mystisk, farlig. Och man har 60 år av livet framför sig. 

 – MS är en sjukdom med okänd orsak, säger överläkare Magnhild Sandberg, Neurologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus som är en av föreläsarna i Malmö den 25 maj inför world – MS Day den 26 maj.
 
Fortfarande i dag, är det många patienter med multipel skleros som inte vågar berätta för vänner och bekanta eller för arbetsgivare att de har MS. Risken att bli förbigången i karriären vågar man inte ta.
 
Andra medverkande under föreläsningarna den 25 maj är sjukgymnast Siv Ohlin som berättar om att ha MS och arkitekt Jonas Wieger som förklarar hur det är att leva med MS.

Gauffinstiftelsen delar ut stipendium

Under MS dagen delas Gauffinstiftelsens stipendium ut för rehabilitering till en person i Malmö som betytt mycket för andra personer med MS.
 
Stiftelsen är en donation som makarna Antonia Gauffin och Bengt-Göran Gauffin gjorde. De var drivande i en förening för personer med MS i Malmö. Föreningen heter Medsols.
Läs mer om arrangemanget

Nyhet från Skånes universitetssjukhus 21 maj 2010.
 
 (Klicka på programmet för större bild.)
 
Program MS dagen 2010 Malmö