Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Hur undviker jag att smitta andra?

2013-03-20

Vill man undvika att smittas av sjukdomsframkallande bakterier är handhygienen det allra viktigaste. Det säger infektionsläkare Carl-Johan Fraenkel. I en kort film (ca 5 minuter) ger han goda råd om hur man undviker att bli smittad och smitta andra med resistenta bakterier när man ligger på sjukhus. (filmerna är tyvärr inte länger tillgängliga)

Se också några korta filmklipp där Carl-Johan Fraenkel berättar om vad man som anhörig behöver tänka på, och om det är särskilda hygienrutiner som gäller för dem som bär på resistenta bakterier.

Vad ska jag tänka på som anhörig?

Vad ska jag tänka på om jag har resistenta bakterier?

Att tänka på vid utlandsresor

Filmerna ovan handlar om vad man ska tänka på för att inte föra smitta av resistenta bakterier vidare på sjukhus. Men många gånger är det vid resor utomlands som man smittas av resistenta bakterier. Här kommer några tips på hur man undviker att bli smittad av resistenta bakterier om man reser utomlands till länder där resistenta bakterier är vanligare:

  • Noggrann handhygien efter toalettbesök och innan du äter eller lagar mat. Tvål och vatten räcker långt, men gärna också handsprit.
  • Drick inte kranvatten. Ät inte frukt eller grönsaker som sköljts i kranvatten.
  • Ät mat som värmts upp ordentligt.
tropiskt semesterparadis
Foto: Matton