Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Gonorré ökar – särskilt bland unga kvinnor

2025-05-21
Foto: iStock/kemalbas

Gonorré och klamydia är två sexu­ellt överförbara infektionssjukdo­mar som klassas som allmänfar­liga. De senaste åren har antalet klamydiafall minskat, medan gonorré har ökat kraftigt. Störst är ökningen bland unga kvinnor.

Gonorré är en av de äldsta kända sex­uellt överförbara infektionerna vi kän­ner till. Under medeltiden och ända in på 1800-talet var åderlåtning en av me­toderna att bekämpa sjukdomen. Men inte förrän antibiotika började användas på 1940-talet, blev en effektiv behandling mot gonorré tillgänglig. Även 70-talets informationskampanjer bidrog sannolikt till att minska spridningen av sjukdomen.

Mattias Waldeck följer utvecklingen för Region Skånes räkning i sin forskning. Foto: Åsa Hansdotter

– Många minns kanske T-shirten från filmen Sällskapsresan “Ikväll får 107 svenskar gonorré”, som var en referens till RFSU:s kampanj, säger Mattias Wal­deck, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

2024 hade Sverige:

  • 4355 fall av gonorré
  • varav 582 fall i Skåne
  • 26392 fall av klamydia
  • varav 3843 i Skåne

Gonorré mycket smittsamt

Men under de senaste tio åren har gonor­ré ökat med 160 procent i hela Sverige och mer än tredubblats i Skåne. Det beror del­vis på att testmetoderna utvecklats så att fler symtomfria infektioner upptäcks. Sjuk­domen är väldigt smittsam och i en grupp med ökat risktagande kan smittspridning­en snabbt ta fart. Smittspridningen är störst bland män som har sex med män, men un­der de senaste åren är det också fler som smittats via heterosexuella kontakter, med störst ökning hos unga kvinnor.

– Runt hälften av gonorréstammarna har blivit resistenta mot vissa antibiotika. Idag består behandlingen mot sjukdomen av en engångsdos antibiotika via injek­tion. Än så länge fungerar det bra i Sveri­ge, men internationellt dyker det upp resistenta stammar även mot det läkemedlet.

Klamydia minskar

Medan gonorré ökar, är utvecklingen den motsatta för klamydia som minskar både i Sverige och i andra länder. I åldersgruppen 15–19 år har antalet nya fall i Skåne nästan halverats sedan 2011 och bland 20–24-åringarna ser man också en kraftig minskning. En förklaring kan vara att ungdomar träffas mer via skär­mar, men även att alkoholkonsumtionen minskat och med det risktagandet, i de här grupperna. Det finns också en myck­et ambitiös smittspårning i Sverige och upp mot 30 procent av kvinnor och drygt 40 procent bland män som diagnostise­ras med klamydia i Skåne, har testat sig på uppmaning vid smittspårning.

– Både gonorré och klamydia räknas som allmänfarliga sjukdomar och över­vakas därför av oss på smittskyddsen­heten. Om sjukdomarna inte behand­las kan de ibland ge allvarliga kompli­kationer.

Kan bli svårt att få barn

Kvinnorna bär den största sjukdomsbör­dan eftersom de riskerar få infektioner i livmodern, äggstockarna eller äggledar­na och djupare inflammationer som kan leda till utomkvedshavandeskap eller in­fertilitet. Många, både män och kvinnor, som är smittade har dock inga symtom men kan ändå föra smittan vidare.

Egenprovtagning har utvecklats för gonorré och klamydia och – förutom urin-  och slidprov – kan man även ta prov från svalg och ändtarm, vilket gör att män som har sex med män också får en större testmöjlighet. Testet som är kombi­nerat för båda sjukdomarna, är gratis och kan beställas på 1177. Det är lika säkert som det man gör på en mottagning. Det går också att köpa tester på nätet, men de är inte lika tillförlitliga.

– Det finns ännu inget vaccin varken mot klamydia eller gonorré, så för att minska risken att smittas behöver man fundera över vilka risker man tar, skyd­da sig med kondom och testa sig om man haft oskyddat sex.

Text: ÅSA HANSDOTTER