Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Akut stress kan få hjärtat att brista

2023-05-22
Både stark eufori och traumatiska upplevelser orsakar akut stress som kan få hjärtat att brista. Foto: Nikolaj Stojadinovic/iStock

 

Cykelolycka. Man ser en bil och någons ben på gatan tillsammans med cykel.
Foto: Sestovic/iStock

 

 

 

 

 

 

Någon i svart hoodie håller fram en kniv. Skärpan ligger på kniven.
Foto: Professor25/iStock

 

 

 

 

Att få ett dödsbud, att bli rånad eller att kamma hem en storvinst på lotto – tre exempel på akut stress som kan orsaka brustet hjärta, eller takotsubo. Tillståndet är livshotande och drabbar allt fler.

Brustna hjärtan finns inte bara i litteraturen. De finns också på sjuk­husens hjärtintensivavdelningar. Men det handlar inte om olycklig kärlek. Bakom varje brustet hjärta finns en akut stress som får hjärtats ena kammare att svälla upp, delvis förlamas och ibland helt stå stilla. Hjärtat klarar då inte av att pumpa ut blod till kroppen och kan i värsta fall, bokstavligt talat, spricka.

– Vi vet att stark emotionell stress kan orsaka takosubosyndrom, men inte varför enbart vissa drabbas, säger Jasminka Holmqvist, kardiolog vid Skånes universitets­sjukhus.

Ny diagnos

Diagnosen är ganska ny och fortfarande något av en gåta för forskarna. Sjukdomen beskrevs först i början på 1990-talet av japanska forskare. Allt fler får nu diagnosen takotsubo, som varje månad drabbar ett 50-tal personer i Sverige – främst kvinnor.

– Sjukdomen har troligen inte blivit vanligare, däremot upptäcks fler fall efter­som vi numera gör ultraljudsundersökningar och ibland magnet­kameraundersökningar av patienter med symtom på hjärtinfarkt.

Liknar hjärtinfarkt

Symtomen vid brustet hjärta liknar en akut hjärtinfarkt med bröstsmärta, förhöjda värden av hjärtskademarkören troponin och onormalt EKG. Sam­tidigt visar kranskärlsröntgen inga förträngningar. Tillståndet brukar vara övergående och hjärtats form återgår oftast till det normala inom några dagar, utan men för patienten.

– Trots att det nu är över 20 år sedan, minns jag fortfarande i detalj min första patient med takotsubo. Hon hade alla symtom på hjärtinfarkt, men samtidigt helt friska kranskärl. Jag hade aldrig sett något liknande förut. Ännu mer förvånad blev jag när hon efter några dagar blev helt återställd, berättar Jasminka Holmqvist.

Även om symtomen är de samma som för en hjärtinfarkt, måste patienter med takotsubo behandlas annorlunda.

– Det är ett svårbehandlat tillstånd. Första principen är att inte förvärra sjukdomen. Egentligen ska vi göra så lite som möjligt för att inte riskera att skada hjärtat, men ibland är övergående behandling med hjärtpumpar nödvändig.

 

 

Visste du att…

Takotsubo är ett ganska okänt syndrom, men fick stor uppmärksamhet i medierna för några år sedan när

Blommor och ljus.
När  Carrie Fisher avled fylldes hennes stjärna på Hollywood Walk of Fame med blommor. Foto: StockCam/iStock

amerikanska skådespelerskan Debbie Reynolds avled av brustet hjärta. Hon dog bara dagen efter att hennes dotter, skådespelerskan Carrie Fisher, som spelade prinsessan Leia i Star Wars-filmerna avlidit av hjärtstopp.

 

Fakta: Takotsubosyndrom

Ordet takotsubo kommer från Japan och betyder bläckfiskfångare. Namnet syftar på att hjärtats vänstra kammare sväller upp till en ballongliknande form och liknar då en bläckfisk som försöker ta sig ur en fälla.
90 procent av de som drabbas av sjukdomen är kvinnor, de flesta
över 50 år.

Takotsubo kan också utlösas av andra sjukdomar som orsakar stress, till exempel andnöd vid lungsjuk­domen KOL eller ett epileptiskt anfall.
Skånes universitetssjukhus är knutet till studien Broken-Swedeheart där forskare ska undersöka bästa behandlingen för patienter med brustet hjärta.

TEXT: Monne Ljungberg