Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

SUS i Malmö testar inopererad hörapparat

2012-04-13

Skånes universitetssjukhus ingår i en skandinavisk studie om nyttan med en inopererad hörapparat. Den 25:e operationen gjordes på SUS.

– Totalt ska apparaten testas på 25 patienter i Skandinavien, berättar överläkare Carl-Magnus Petersson, vid Öron-Näs-Halskliniken på Skånes universitetssjukhus.

Han gjorde operationen med stöd av doktor Lennart Edfeldt i Uppsala, den läkare som har störst erfarenhet av insättning av den nya hörapparaten.

Syftet med studien är att jämföra den nya hörapparaten med de som traditionellt används.

– Fördelarna jämfört med traditionella apparater är att man inte har något som sitter i hörselgången och det uppstår inga tjutande ljud, vilket det ibland gör i traditionella hörapparater, säger Carl-Magnus Petersson.

Det är en operation som kräver stor precision, operationen på SUS tog cirka fyra timmar. I utrustningen ingår bland annat en två millimeter stor vibrator som fästs på det lilla hörselbenet städet.

Utrustningen kommer ännu inte i allmänt bruk, först ska fördelarna och nackdelarna för patienterna jämföras och ställas mot kostnaden. Utrustningen kostar cirka 110 000 kronor utöver operationen. Tidigare har patienter inom studien i Norge och Danmark fått vibratorer inopererade. Denna hörapparat är vanlig i Österrike och Tyskland.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND

Nyhet från Skånes universitetssjukhus 12 april 2012