Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Socker ska upptäcka farliga tumörer

2016-02-24

Adding sugar with a spoon.

Vanligt socker kan i framtiden bli det kontrastmedel som används när en tumör undersöks med magnetkamera. Sockret visar hur pass elakartad tumören är. 

– Det kan dessutom få en positiv psykologisk effekt och göra patienter lugnare om socker ersätter metall som kontrastmedel i kroppen, säger Linda Knutsson, universitetslektor vid Lunds universitet.

En tumörs ämnesomsättning går att undersöka genom att spruta in en liten mängd socker och sedan mäta hur mycket socker som tumören konsumerar. Ju mer socker tumören konsumerar desto mer malign är den.

Socker ersätter metallen i kontrastmedel

linda_knutsson
Linda Knutsson, universitetslektor vid Lunds universitet. Foto: Privat.

Linda Knutsson arbetar tillsammans med ett team från Johns Hopkins University i USA som tagit fram en ny bildteknik för magnetkamera. Samarbetet har lett till att den nya bildtekniken kombineras med att naturligt socker kan ersätta metall i kontrastmedel.

Det finns ingen liknande klinisk forskning på området. Det är första gången någon använder icke-syntetiska kontrastmedel för magnetkameraundersökningar och resultaten är lovande. Upptaget av socker är högre i tumören jämfört med i frisk vävnad enligt en undersökning som Linda Knutsson och Johns Hopkins-teamet gjort i USA på tre personer med hjärntumörer och fyra friska. Undersökningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Tomography i december i fjol.  En större studie på patienter påbörjas inom kort i Lund.

– Metallbaserade kontrastmedel kostar mer än sockervaserade. Så det här kan leda till att sjukvårdskostnaderna går ner, säger Linda Knutsson.

Nackdelen är att sockerbaserat kontrastmedel inte går att använda på diabetespatienter.

Text: JAN OLSSON

Artikeln är tidigare publicerad vid Lunds universitets hemsida.