Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Skånsk spermakvalitet har inte försämrats

2011-03-11
mikroskop
Närbild på ett mikroskop. Foto: Dreamstime

Den skånska spermakvaliteten har inte försämrats på tio år. Kvaliteten är lika bra i dag som för tio år sen. Det visar en studie vid Reproduktionsmedicinsk Centrum vid Skånes universitetssjukhus.

– Vi gjorde om en undersökning som gjorts för tio år sen på motsvarande åldersgrupp, berättar doktorand Jonatan Axelsson, som gjort huvuddelen av arbetet.

Den nya studien visade på helt oförändrad spermiekvalitet hos åldersgruppen 18-20 år.

300 studerades

De unga männen var cirka 300 till antalet och kom från Malmö-Lund-regionen med en sex mils omkrets. För tio år sedan var gruppen unga män något mindre.

Undersökningen gjordes ihop med docenterna Lars Rylander och Anna Rignell-Hydbom vid Arbets- och miljömedicin, vid Labmedicin Skåne.

Försämrad kvalitet

Från och till förekommer det larmrapporter om att mäns spermieproduktion försämras. Skånska män har dock 40 procent högre spermiekoncentration än motsvarande danska åldersgrupp.

I förlängningen kan det bli så att ökningen av testikelcancer som ägt rum under flera decennier bromsas.

Testikelcancer

– Det har i studier visats att i grupper med låg kvalitet på spermier finns det fler fall av testikelcancer, förklarar RMCs verksamhetschef Aleksander Giwercman. Dock dröjer det innan vi kan se om det finns en tendens till nedgång i antalet cancerfall, först om tio, femton år kan detta konstateras.

Reproduktionsmedicinskt Centrum arbetar med barnlösa par, såväl mannens som kvinnans befruktningsproblem och fortplantningsproblem Vid kliniken bedrivs forskning av internationell hög klass. 

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND

Nyhet från Skånes universitetssjukhus 7 mars 2011