Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Nybyggda öron ny exportartikel

2012-09-17

Rekonstruerade öron uppbyggda av barnens egna revben har blivit en exportartikel från Plastikkirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus.

– Vi gör åt hela Skandinavien, berättar S-O Wikström, plastikkirurgen som svarar för rekonstruktionerna.

Av en bit revben skulpterar han fram ett ytteröra åt patienten som saknar sådant, oftast från födelsen. De senaste åren har tiotalet barn från Danmark kommit till Malmö varje år för att få ett nytt ytteröra. Från och med i år tar Rigshospitalet själv hand om de enklare fallen, och skickar de svåraste till SUS.

Missbildat öra före resp. efter operation
Foto: Plastikkirurgiska kliniken, Skånes universitetssjukhus i Malmö

– När det gäller Norge har jag lärt upp ett team i Bergen. De rekonstruerar själva i dag, även om jag gör besök för råd, stöd och support några gånger per år.

Ett av Europas fem främsta centra

Sedan S-O Wikström började med öronrekonstruktioner har ett tiotal isländska barn kommit. Vid ett tillfälle även ett från Färöarna.

– Jag har även varit i Estland och visat vad vi kan åstadkomma. Där överväger man idag om barn ska skickas till Sverige för att få nya öron.

Mer udda är att S-O Wikström även hjälper Malaysia att skapa ett team, ett centrum för öronrekonstruktioner. Kunskaperna som Malmö har – det är ett av Europas fem främsta centra – har gjort att specialisterna på öronrekonstruktioner samlas i staden i höst för att bilda en internationell förening inom specialiteten.

Läs mer om Sven-Olof Wikströms och Martin Öbergs forskning

 

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND

Artikeln är tidigare publicerad i Nyhetsbrev för massmedia, nr 5, 2012