Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Ny metod rätar ut böjda fingrar vid Dupuytrens kontraktion

2012-10-19
Injektion av enzym vid Dupuytrens kontraktion
Injektion av enzym vid Dupuytrens kontraktion. Foto: Isam Atroshi

Nu finns det en ny förenklad metod för att räta ut krokiga fingrar hos patienter som drabbats av Dupuytrens kontraktur. Docent Isam Atroshi, som är verksam som överläkare vid Hässleholms sjukhus, ansvarade under Ortopediveckan i Kristianstad i början av september för en presentation av behandlingsmetoden.

Isam Atroshi
Isam Atroshi

– Dupuytrens kontraktur är en vanlig sjukdom där det bildas bindvävsträng i handflatan och fingrarna vilket gör att fingrarna kroknar. Den vanligaste behandlingen har varit operation som ofta tar en timme eller längre, och därefter vidtar några veckors rehabilitering, säger Isam Atroshi.

I höstas påbörjades på Hässleholms sjukhus en ny behandlingsmetod som innebär att ett läkemedel (kollagenas) sprutas in i den sträng som orsakar kontrakturen, sammandragningen, i fingret. Behandlingen är enkel och ges på mottagningen.

– Läkemedlet löser strängen och läkaren kan räta ut fingret i lokalbedövning dagen efter injektionen, säger Isam Atroshi.

På årsmötet för Svensk Ortopedisk Förening under Ortopediveckan presenterades resultaten från Hässleholm för de första 22 patienter som behandlats med injektion där.

Sträckta fingrar efter injektion av enzym vid Dupuytrens kontraktion.
Sträckta fingrar efter injektion av enzym vid Dupuytrens kontraktion. Foto: Isam Atroshi

– De flesta patienter blev helt, eller nästan helt, raka i fingret och de upplevde en stor förbättring i förmågan att utföra önskvärda dagliga aktiviteter, avslutar Isam Atroshi.

Behandlingen är nu införd som en rutinbehandling på ortopedkliniken Hässleholm-Kristianstad.

Text: ANNA-MI WENDEL

Artikeln är tidigare publicerad 21 september 2012 på LUMSI.se, Lund University Musculoskeletal Science Institute.