Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Nobelpriset i medicin kommenteras av Lundaforskare

2018-10-01

James P. Allison och Tasuku Honjo får Nobelpriset för sin upptäckt av en ny cancerbehandling där man får immunförsvaret att angripa cancerceller. Så här kommenterar två forskare vid Lunds universitet årets pris i medicin eller fysiologi:

– Jag är jätteglad, Allisons och Honjos upptäckter är revolutionerande. Länge trodde man inte att immunförsvaret kunde attackera tumörceller effektivt, men dessa båda forskare har bevisat att genom att påverka bromsarna i immunförsvaret så har det en mycket viktig roll i att skydda oss från cancer. Upptäckten öppnar också upp för nya terapier som påverkar immunförsvaret. Som tumörimmunolog är detta fantastiskt, säger Karin Leandersson, professor i tumörimmunologi vid Lunds universitet.

Läs även: Immunförsvaret och tumörer i duell

– Jag tycker det är glädjande att Nobelpriset tilldelats en upptäckt från grundforskningen som gett fundamental förståelse om hur vårt immunförsvar regleras och sedan lett vidare till utvecklingen av nya och effektiva cancerläkemedel. Det visar på värdet av att stödja nyfikenhetsdriven forskning som i förlängningen kan leda till stor samhällsnytta, säger Kristian Pietras, professor i molekylär medicin med inriktning mot cancer.

Mer om Nobelpriset i medicin eller fysiologi

Illustration torso med tumör i lunga: Dreamstime