Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Lite hull skyddar skelettet efter klimakteriet

2023-07-02
Lite mullig kvinna gör ett hoppande dansteg.
Skelettet stärks av att få små stötar som man får vid dans, löpning eller gympa. Foto: Pidjoe/iStock

I klimakteriet blir skelettet skörare, men fysisk aktivitet, bra mat och några kilon för mycket skyddar. Däremot att väga mindre än vad man gjorde som 20-åring eller att komma i klimakteriet redan i 40-årsåldern ökar risken för benbrott.

Men för de som kom in i klimakteriet före 40 års ålder, så kallat prematurt klimakterium* fanns ingen förhöjd risk för frakturer.

Kvinna i blå tröja och glasögon framför rosenbuske.
Louise Moberg

– De kvinnor som kommer in i klimakteriet före fyrtio söker kanske vård oftare och får behandling som stärker skelettet, förklarar Louise Moberg, forskare i gynekologi och obstetrik* vid Lunds universitet.

Men det gör oftast inte de kvinnor som får sin menopaus, alltså sista mens, mellan 40 och 45 års ålder.

– De tänker kanske att det är naturligt, att nu kommer klimakteriet. Det kan också vara så att vi inom vården inte uppmärksammar det lika mycket som vi borde. Men det är möjligt att de borde undersökas för benskörhet och få behandling när det behövs.

Under klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen, och det gör skelettet mindre kompakt och mer svampigt. Även balansen kan bli sämre i övergångsåldern. Därför har kvinnor över lag högre risk för frakturer från och med klimakteriet och det gäller främst handleder, ryggkotor och lårbenshalsar.

En tredjedel hade fått en fraktur

Studien som Louise Moberg var delaktig i byggde på data från en annan stor befolkningsbaserad studie med namnet Malmö Kost Cancer. Deltagarna, cirka 18 000 kvinnor, inkluderades 1991–1996. Kvinnorna var i snitt 56 år när studien startade och följdes sedan i 14 år till 2016. Forskarna riktade nu fokus mot frakturer hos kvinnor efter klimakteriet. Med hjälp av data från det nationella patientregistret, kopplat till varje deltagares unika personnummer, identifierades varje första fraktur.  Drygt en tredjedel hade fått ett benbrott.

–  Vi kunde identifiera två tydliga risker, att väga mindre än man gjorde i 20-årsåldern och att komma i klimakteriet tidigt, det vill säga mellan 40 och 45 års ålder.

Tidigare välkända riskfaktorer är ärftlighet, tidigare fraktur, rökning, stor alkoholkonsumtion, hög ålder och att vara kvinna.

Bra att vara lite mullig

Under klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen, men i fettvävnaden finns hormoner som kan omvandla andra könshormoner till östrogen. För hälsans skull finns det många fördelar med att inte väga för mycket, men några kilo extra är i detta fall bra.

– Att vara lite åt det mulliga hållet är bra ur skelettsynpunkt. Med hjälp av fettvävnaden kan du få upp östrogennivån. Vikten belastar också skelettet, vilket stärker det.

Och om man ramlar kan lite hull också fungera stötdämpande.

Många barn – skörare skelett?

Både amning och graviditet kräver att kalcium går till barnets skelett. Och det finns olika teorier om att många barn skulle kunna urholka kvinnors skelett.

– I vår studie kunde vi inte se något samband mellan flera barn och ett svagare skelett. Men här är forskningen motsägelsefull ­och andra studier har visat att ökat antal barn påverkar skelettet negativt.

I studien såg de däremot att de som vägde mindre efter klimakteriet än vad de hade vägt som 20-åringar hade en större risk för frakturer.

Men varför är det en risk att vara smalare i klimakteriet än i 20-årsåldern?

– Det är ju inte säkert att de hade gått ner i vikt frivilligt, utan det kan också bero på sjukdom eller medicinering.

Hopp, spring och studs stärker

Fysisk aktivitet gör det tungt för skelettet, och särskilt vid stötar uppstår små sprickor. När de pyttesmå sprickorna läker blir skelettet något kraftigare, säger Louise Moberg.

Rökning däremot påverkar östrogennivåerna och skelettet negativt. Därför kommer rökande kvinnor ofta i klimakteriet lite tidigare.

– Men om man slutar röka har skelettet potential att hämta sig.

Benvänlig mat och sol

Skelettet påverkas också av kost. Det gäller att äta varierat och få i sig kalcium och D-vitamin.

– Mjölk, ost, broccoli, grönkål, nötter, fet fisk står på den benvänliga listan. Också behöver man lite sol varje dag, en kortare stund räcker.

I studien ingick även tre andra forskande läkare, en kardiolog, en specialist i internmedicin och en ortoped.

– Det gjorde arbetet spännande. Vi möter alla kvinnor i vårt arbete och har olika specialiteter, så flera perspektiv togs med i forskningen.

TEXT: Jenny Loftrup

Länk till studien: Early menopause and weight loss are significant factors associated with risk of future fracture in middle-aged women — Lunds universitet

* obstetrik: läran om graviditet, förlossning och barnsäng

** Tidigt eller prematurt klimakterium?

Klimakteriet börjar ofta fem till tio år före menopausen, som är den sista menstruationen. Den inträffar i genomsnitt vid 51-52 års ålder. Men det är inte slut då utan sedan fortsätter klimakteriet fem till tio år till. Om sista mensen kommer före 45 år räknas det som tidig menopaus. Upphör mensen före 40 års ålder är det en prematur menopaus eller med andra ord, en ovariell svikt. Menopaus som begrepp innebär att mensen upphör och att äggreserven är för liten. Tillståndet är oåterkalleligt. Men vid prematur menopaus kan behandling hjälpa och kvinnan bli fertil igen, beroende på om det går att behandla orsaken till den ovariella svikten.

 

 

 

 

 

  • .