Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Fyra korta filmer som förklarar cancer

2021-06-22

Varför får man cancer och hur hittar man den? Kan artificiell intelligens hjälpa till att upptäcka cancer och hur funkar den nobelprisade immunterapin? De flesta barn överlever och friskförklaras från sin cancer men vad händer senare i livet? Dessa och många andra frågor får du svar på i någon av de fyra korta filmerna om cancer.

Vad är cancer?

Några gymnasieungdomar och två forskare vid Lunds universitet försöker svara på frågan. Filmen visar också exempel på cancerforskning som bedrivs på universitet och som förhoppningsvis kommer vara med och bidra till att fler överlever sin cancer.


Så hittar man cancer

Allt fler botas och lever längre med sin cancer i Sverige idag. Den här filmen beskriver hur vägen till diagnos kan gå till, och hur forskare vid Lunds universitet på olika sätt arbetar med att förbättra upptäckten av cancer.


Hur behandlar man cancer?

Denna film beskriver hur cancer behandlas med fokus på nya immunterapier. Vi får träffa en onkolog, en cancerpatient och en forskare.


Vad sker efter cancern?

Barn som blir friska från cancer kan få sena komplikationer senare i livet. Den här filmen visar mer om forskning på området, varför den bedrivs och hur framtiden kan se ut.


Filmerna har tagits fram av Lunds universitets cancercentrum (LUCC)