Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

En genkvartett styr tillväxten i blodstamcellen

2016-03-18

För att göra stamcellstransplantation säkrare och tillgängligt för fler patienter med exempelvis leukemi pågår på många ställen i världen forskning om hur man kan  föröka  blodstamceller. Ett viktigt led i att kunna få blodstamceller att föröka sig utanför kroppen, är att förstå vilka av människans cirka 20 000 gener som kontrollerar deras tillväxt.

Varje dag bildas det över 100 miljarder nya mogna blodceller hos en vuxen människa. Den stora produktionen ställer höga krav på blodstamcellerna som både ska kunna mogna ut till specialiserade blodceller och samtidigt förnya sig själva. Vid en benmärgstransplantation (även kallat stamcellstransplantation) är det blodstamcellerna som ansvarar för bildandet av ett nytt blodsystem. För att göra stamcellstransplantation säkrare och tillgängligt för fler patienter med exempelvis leukemi eller ärftliga blodsjukdomar pågår på många ställen i världen forskning om hur man kan expandera – föröka – blodstamceller. Det är dock fortfarande en stor del av de grundläggande mekanismerna som man inte känner till.

_fotoasa-hansdotter_webb
Fr vä: Jonas Larsson och Roman Galeev. Foto: Åsa Hansdotter

 

Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet undersökt närmare 15 000 av dessa gener parallellt och lyckats identifiera fyra nyckelgener som tillsammans styr stamcellernas tillväxt och förnyelse. Läs hela artikeln