Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Bästa sättet att mäta trångt bäcken

2018-11-12
Genom att genomföra en studie kunde Erika Phexell visa att metoden ger förutsättningar för mer tillförlitliga resultat samtidigt som den kan innebära mindre obehag för de blivande mammorna. Foto: Skånes universitetssjukhus

Röntgensjuksköterskan Erika Phexell ville prova att använda skiktröntgen i stället för konventionell röntgen vid bäckenmätningar av gravida kvinnor. Genom att genomföra en studie kunde hon visa att metoden ger förutsättningar för mer tillförlitliga resultat samtidigt som den kan innebära mindre obehag för de blivande mammorna. Nu har hennes slutsatser publicerats i en vetenskaplig tidskrift.

När det finns misstanke om att en gravid kvinna har trångt bäcken görs en bäckenmätning för att förebygga komplikationer vid förlossningen. Med konventionell röntgenteknik behöver kvinnan ligga och stå i obekväma positioner för att vissa mätpunkter ska framträda tydligt på bilderna.

Erika Phexell, röntgensjuksköterska på Skånes universitetssjukhus i Malmö och universitetsadjunkt vid Lunds universitet, ville hitta en mätmetod som var mindre påfrestande för patienten utan att höja stråldosen för fostret. Hon bestämde sig för att genomföra en studie där hon testade en av de datortomografer som används för skiktröntgenundersökningar.

Här kan du se en intervju med Erika Phexell

Har fått genomslag i verksamheten

Ett stort antal mätningar genomfördes med hjälp av en testdocka som fick flera påsar med koksaltlösning på magen för att efterlikna gravidmagen. Mätningarna visade att datortomografen kan ge en låg stråldos för fostret och samtidigt ge mer tillförlitliga mätresultat än konventionell röntgenteknik. Risken för omtag minskar också.

Resultaten från studien har lett till att metoden nu används i verksamheten. För patienternas del kan undersökningen upplevas som mindre obehaglig och går snabbare att gå igenom.

– Det har betytt mycket att verksamheten tar tillvara på det här och att kollegerna redan har sett att det ger resultat. Det blir en positiv våg, säger Erika Phexell.

Vetenskaplig artikel: Estimation of foetal radiation dose in a comparative study of pelvimetry with conventional radiography and different computer tomography methods

Text: Magnus Aspegren

Artikeln är tidigare publicerad som nyhet från Skånes universitetssjukhus