Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Midjemått bättre än BMI på att förutsäga cancerrisk hos män

2025-05-12
bild på manlig tjock mage som mäts med måttband
Foto: iStock/Yuliya Apanasenka

En studie ledd från Lunds universitet visar att midjemått är en starkare riskfaktor än BMI för utveckling av fetmarelaterad cancer hos män. Studien, som bygger på data från över 339 000 personer, tyder på att midjemått kan ge viktig information vid bedömning av cancerrisk.

Det är välkänt att obesitas ökar risken för flera cancerformer, men hur risken mäts och bedöms kan ha stor betydelse. Nyligen publicerades en studie i Journal of the National Cancer Institute, som undersökt BMI respektive midjemått som metoder för att beräkna cancerrisk.

Tanja Stocks

– Resultaten tyder på att vi bör se bortom BMI och även ta hänsyn till midjemått när vi bedömer hälsorisker kopplade till obesitas, säger Tanja Stocks, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet som lett studien tillsammans med Josef Fritz, forskare och Ming Sun, doktorand, båda vid Lunds universitet.

Studien bygger på data från befolkningsregister där deltagarnas BMI och midjemått registrerats mellan 1981 och 2019 (61 procent mättes objektivt av vårdpersonal, 39 procent självrapporterade). Det är svårare att mäta midjemått än BMI på ett standardiserat sätt och därför har forskarna tagit hjälp av en statistisk metod för att korrigera för felmätningar. Forskarna utgick sedan från svenska cancerregistret och av de 339 190 som var cancerfria vid mätningen fick 18 185 en fetmarelaterad cancerdiagnos under uppföljningen.

Josef Fritz

– Vi såg att för varje standardavvikelse – det vill säga ungefär 11 cm större midjemått hos män – ökade risken för fetmarelaterad cancer med 25 procent. För varje motsvarande ökning i BMI (cirka 3,7 kg/m²) ökade risken med 19 procent. Det tyder på att midjemåttet är en tydligare riskmarkör än BMI för män, säger Josef Fritz.

Bara hos män

Att midjemått var bättre mätmetod än BMI syntes bara i gruppen män. En teori är vad midjemått och BMI reflekterar hos män respektive kvinnor, tror Josef Fritz.

– Till exempel kan midjemått bland män vara starkare kopplat till insulinresistens, vilket är en av huvudfaktorerna som tros koppla obesitas med risk för flertalet cancerformer.

Hur ska man tolka resultaten, ska vården börja fokusera mer på midjemåttet än BMI?

BMI är på ett sätt enklare, det är ett exakt mått man får genom vikt och längd. Men vår studie betonar vikten av hur fettet är distribuerat på kroppen. Detta är inte något som avspeglas i BMI-måttet, men det är något som midjemåttet signalerar, säger Josef Fritz.

Länk till vetenskaplig publication: Comparing waist circumference with body mass index on obesity-related cancer risk: a pooled Swedish study

Text: TOVE SMEDS

Artikeln är tidigare publicerad som nyhet från Lunds universitet