Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Sommarläsning på Aktuellt om vetenskap & hälsa

2013-07-05
sommarfiske
Foto: Colourbox

Under sommaren tar redaktionen för Aktuellt om vetenskap & hälsa sommarledigt. I augusti är vi tillbaka igen med nya krafter – och nya spännande artiklar!

På gång till hösten är ett helt temanummer om artros i samband med Forskningens dag i november. Men dessförinnan blir det artiklar om bland annat adhd, ätstörningar, smärtrehabilitering – och mycket annat.

Nedan tipsar vi om några artiklar att läsa i sommar.
Och önskar alla våra läsare en skön sommar!

Redaktionen för Aktuellt om vetenskap & hälsa

.

prästkragar
Foto: Colourbox

Bästa tipsen för en vilsam semester

Per Johnsson, prefekt för Psykologiska institutionen och med forskningsinriktningen självomhändertagande – listar här de fem bästa tipsen för hur semestern ska bli den viloperiod den är tänkt att vara.

Länk till artikeln i LUM, Lund universitets Magasin, juni 2013

Det finns tydliga kopplingar mellan stresslindring och vistelse i naturmiljöer

Det är sommar, ta tillfället i akt att vara ute i det gröna och bota dig själv från stress samtidigt. En avhandling från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp visar nämligen att det finns tydliga kopplingar mellan stresslindring och vistelse i naturmiljöer.

Länk till artikeln Njut av naturen och bli fri från stress samtidigt

Länk till artikeln Virtuella naturmiljöer kan minska stress

Doktorn svarar del 2

Vi har just lämnat bakom oss en besvärlig vår för pollenallergiker. Och nu närmar sig sommaren då många kan känna av gräspollenallergi. Vad kan man göra åt det själv – och när är det dags att söka läkare?

Om man slutar röka, kan man slippa att drabbas av KOL då? Och är man mer infektionskänslig om man har KOL?

Få svar på dessa och många andra frågor om andningsvägarnas sjukdomar i det andra avsnittet i vår serie Doktorn svarar. Patientinformatör Bruno Clevström samtalar med överläkare Lennart Hansson vid Skånes universitetssjukhus.

Historisk återblick

Sankta Klara kloster. Bild: Wikipedia
Sankta Klara kloster. Bild: Wikipedia

Arkeologen Johanna Bergqvist har i sin avhandling vid Lunds universitet undersökt läkekonsten och läkaryrkets utveckling under medeltiden och renässansen.

Artikeln Digerdöd slog ut kunskap om läkekonst

Bloggande patienter, twittrande läkare och vita dokusåpor

Den 1 februari i år hölls symposiet Bloggande patienter, twittrande läkare och vita dokusåpor. Region Skånes etiska råd har nu gett ut föreläsningarna i sin skriftserie. Ni kan läsa boken elektroniskt. Länk till föreläsningarna i bokform

Trevlig sommarläsning!