Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Sommarläsning på Aktuellt om vetenskap & hälsa

2014-07-02

Nu tar redaktionen snart sommarledigt och återkommer igen den 4 augusti. Här tipsar vi om några tidigare artiklar och filmer att läsa och titta på under sommaren.

Hösten börjar vi med ett tema kring miljön ute och inne i skolan – och du får också tips om hur du kan bli mer kreativ. Vi har träffat enUng idag ”kreativitetsforskare” från Lunds universitet som berättar mer. Vi planerar också att starta upp ett tema kring hälsa och arbetsliv, och senare i höst blir det Forskningens dag och ett nytt nummer av Aktuellt om vetenskap & hälsa på temat ”När hjärtat stannar…”.

Har du inte läst vårens nummer av Aktuellt om vetenskap & hälsa med temat ungdomars hälsa, kan du också passa på att göra det nu i sommar. Alla artiklar och extramaterial hittar du här: Ung idag – om ungdomars hälsa

Mest lästa artiklar hittills under 2014:

1
Motionera bort din artros!
2
D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar
3
Frågor och svar om huskurer vid urinvägsinfektioner
4
Träning kan minska besvären vid handartros
5
Obehandlad borrelia kan sprida sig till nervsystemet
6
Trasig menisk behöver sällan opereras
7
Hur mycket D-vitamin behöver vi?
8
Nacksmärta kan ge balansstörningar och yrsel
9
Antidepressiva läkemedel mot strup- och stämbandsproblem
10
Meniskskada och smärta – hur hänger de ihop?

 .

tropiskt semesterparadis

Ut och resa?

I takt med våra allt mer globala resvanor ökar också exponeringen för antibiotikaresistenta bakterier. Läs några av våra artiklar och få tips om hur du undviker att bli smittad, eller att föra smittan vidare om du har fått med dig resistenta bakterier hem från resan.

Globala resvanor ökar spridning av antibiotikaresistens

Hur undviker jag att smitta andra?

Se några av våra mest sedda filmer!

doktorn svarar januari 2014
Från inspelningen av Doktorn svarar om kost och hälsa. Foto: Sally Cloodt
Doktorn svarar – vårt intervjuserie där Bruno Clevström som är patientinformatör på Patientforum vid SUS Malmö samtalar med läkare inom olika områden för att få veta mer om både sjukdomar och aktuell medicinsk forskning.

Doktorn svarar

I det tredje programmet i serien svarar professor Charlotte Erlanson-Albertsson på frågor om kost. Vad äter vi och vad bör vi äta?

I programmets första del får du bland annat höra Charlotte berätta mer om snabbmaten och den ”fetmaepidemi” som kom för ungefär trettio år sedan, om fasta och att bli hungrig. Matens koppling till välbefinnande och stress berörs också. Länk till första delen av programmet om kost

I programmets andra del handlar det om att äta vid olika tider på dygnet, socker, kolhydrater, kosttillskott, vitaminer, samt övervikt och undervikt. Länk till andra delen av programmet om kost

I andra programmet medverkade lungläkaren Lennart Hansson och svarade på frågor om lungorna och andningsvägarnas sjukdomar.
Länk till programmet om lungorna

I första programmet tog vi upp hjärtat och hjärtsjukdom. Hjärtläkaren Isabel Goncelves svarar på frågor och berättar om hjärtats funktion.
Länk till programmet om hjärtat

Filmer om träning och hälsa

Se filmen om balansträning vid yrsel

Sjukgymnast Eva Ekvall Hanssons forskning handlar om hur man kan träna för att motverka yrsel med en speciell form av balansträning som utmanar balanssinnets alla delar.

Knäkontroll – hur går det till?

Vi har följt med på en innebandyträning med Malmö FBC för att se hur deras träning i knäkontroll ser ut. Genom att lägga 15 minuter av träningen på skadeförebyggande övningar förbättras kroppskontrollen och risken för skador minskar.

Var har jag mitt knä? – om neuromuskulär träning vid artros

För personer som drabbats av artros i knä har styrketräning av musklerna på lårets framsida främst varit den behandling som rekommenderats. Men när man väl undersöker patienter med artros så visar det sig att förutom svaga lårmuskler är även andra muskler som t ex de kring höften, försvagade. De har också ett sämre led- och muskelsinne, sämre balans och ett förändrat rörelsemönster.

sommarfiske

Vi önskar våra läsare en härlig sommar!