Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

”Jag visste inte att man kunde bli sjuk av att arbeta!”

2015-05-11
montering
Foto: Colourbox

– Jag förstod först inte vad det var. Jag fick ont i händerna och armarna. Då hade jag bara arbetat ett halvår på fabriken och jag tyckte att det kändes pinsamt att klaga. Jag är en aktiv och flitig person som är van att arbeta. Så jag kämpade vidare.

Så berättar Sara som har arbetat med repetitivt arbete i tillverkningsindustrin. Sara började arbeta som montör 2011. Dessförinnan hade hon arbetat på flera olika jobb och aldrig haft några besvär. Efter ett tag så sa kroppen stopp. Sara började få värk i händerna, därefter i armbågarna och axlarna. Hon sjukskrevs kortare perioder, men problemen kvarstod och besvären eskalerade.

Läs vidare i temanumret om repetitivt arbete i Bulletin nr 1/15 från Arbets- och miljömedicin vid Medicinsk Service, Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet.