Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Forskningens dag 2014 – När hjärtat stannar…

Vad händer med hjärtat och hjärnan vid plötsligt hjärtstopp?
Vilka insatser räddar liv och hur blir livet efter?

Forskningens dag 2014 ägde rum i Malmö den 4/11 och Lund 5/11 2014.

Läs webbnyhet och SE ARRANGEMANGET I EFTERHAND

Se webbsändningen

Se filmerna som visades under arrangemanget

Hjärtat pumpar runt syrerikt blod till kroppens organ och vävnader under dygnets alla timmar. Under fosterstadiet börjar hjärtat slå vid tre veckors ålder och slår sedan tre miljarder gånger under en normal livstid. Alla organ i kroppen behöver ständig tillförsel av syre men hjärnan är mest känslig och klarar sig bara i några få minuter utan syre, innan skada uppstår. Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och i världen och innebär att hjärtats pumpförmåga upphör.

Under Forskningens dag berättades det om orsakerna till att hjärtat stannar och hur man kan starta det igen. Tidiga insatser är avgörande. Upphävd cirkulation är en katastrof för hjärnan och för varje minut som går minskar chanserna till överlevnad med 10 %. Förbättringar i hjärtlungräddning under det senaste decenniet har medfört att dubbelt så många överlever och med god livskvalitet. Detta ämne väcker också många etiska frågor, exempelvis om vi ska rädda liv till varje pris?

FÖRELÄSNINGAR, PROVA PÅ, FILMER OCH SAMTAL

Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne tillsammans med Eric K. Fernströms Stiftelse bjöd in till Forskningens dag på temat hjärtstopp och dess konsekvenser. Under dagen berättade forskare vid Lunds universitet och Region Skåne om aktuell forskning och behandling med föreläsningar, filmer och samtal.

En timme innan programmet var det öppet hus där besökarna själva kunde testa hjärtlungräddning på träningsdockor och få information om hjärtstopp.

Läs artikeln: Vill du att vi startar ditt hjärta om det stannar?

Frågelåda

I samband med arrangemanget fanns en frågelåda där det fanns möjlighet att ställa frågor och svar.

Länk till frågelåda

 

Vetenskapliga arrangörer var Hans Friberg och Tobias Cronberg