Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Forskare i framkant berättar om sin forskning

2012-08-22

Under sommaren har man kunnat läsa på Skånes universitetssjukhus hemsida om några av de professorer vid Lunds universitet som är med i Kungliga Vetenskapsakademiens medicinska klass. Vi har samlat länkar till alla artiklarna nedan:

Lars BjörckLars Björck

– Vi har i många år studerat samspelet mellan molekyler och celler när det gäller bakterier som orsakar sjukdom och den infekterade människan, berättar han.

I detta arbete har upptäckts bakteriella proteiner med intressanta oväntade egenskaper.

Foto: Roger Lundholm

Länk till artikeln: Unika kunskaper om infektioner

.

Anders BjörklundAnders Björklund 

Hjärnan, säger Anders Björklund, är ett organ där det sker en ständig nybildning av celler. Den är formbar och den omformas över tid.

– Hjärnan utvecklas och förändras genom hela livet, vilket gör den sårbar. Men också kapabel till förnyelse och läkning.

Foto: Roger Lundholm

Länk till artikeln: Har reparerat hjärnor i 40 år

.

.

Björn DahlbäckBjörn Dahlbäck

Han upptäckte APC-resistens 1993. Det visade sig vara den viktigaste orsaken till ärftlig blodpropp.

Upptäckten gjordes som många andra stora upptäckter av en slump. Björn Dahlbäck höll på med studier av något helt annat.

Länk till artikeln: Professor förebygger ärftliga blodproppar

.

.

Leif GroopLeif Groop 

1986 visade han att det inte bara fanns två sorters diabetes typ I och typ II, han upptäckte blandformen som fick namnet LADA, namnet är också något som han står bakom. Sedan många år har han forskat kring vilka gener som styr uppkomsten av diabetessjukdomar.  Foto: Roger Lundholm

Länk till artikeln: Han upptäckte diabetes mellanform

.

Olle LindvallOlle Lindvall

Olle Lindvall och hans kollegor var först med att visa att det går att reparera hjärnan med hjälp av transplanterade celler. Nu är utmaningen att tillverka nya friska celler av tillräcklig mängd för att metoden ska bli framgångsrik i bred skala. Foto: Roger Lundholm

Länk till artikeln: Vill stärka hotad svensk forskning

.

Felix MitelmanFelix Mitelman 

De kromosomförändringar som ligger bakom att vanliga celler förvandlas till cancerceller och där professor Felix Mitelman var pionjär används diagnosen idag rutinmässigt på sjukhus över hela världen. Foto: Roger Lundholm

Länk till artikeln: Hans kromosomjakt rutinmetod mot cancer

 

Johan Stenflo .

Professor Johan Stenflo förklarade varför den blodproppsförebyggande medicinen Waran har effekt. Han och hans team stod också bakom protein C, ett ämne som behövs för att man inte ska drabbas av blodpropp. Foto: Roger Lundholm.

Länk till artikeln: Johan Stenflo förklarade Waran