Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Drömmaskiner hjälper funktionshindrade

2011-09-20
Björn Breidegard berättar om Drömmaskinen ”Jag vill ha!”:

– Med tekniskt avancerade handdatorer, smartphones och surfplattor som bas skapar jag ”drömmaskiner” som förenklar vardagen för funktionshindrade. Det berättar Björn Breidegard som är forskare vid Certec, LTH. 

Vad är en Drömmaskin?

En Drömmaskin hjälper dig att uppfylla en dröm – att kunna göra något som tidigare varit omöjligt eller svårt, t.ex. att kunna svara ja och nej, hålla rätt på en inköpslista i mataffären, få hjälp att komma igång eller få hjälp att hitta hem.

Varje nytt program jag skriver blir en Drömmaskin. Det gör att t.ex. en handdator kan användas för ett visst ändamål som att göra en enkel inköpslista eller aktivitetslista för dagen. En del människor som till exempel har fått en lindrigare stroke kan ha svårt att hantera sekvenser av händelser. Då underlättar det om du får de olika momenten upplästa i tur och ordning och visade i handdatorn.

Björn Breidegard berättar om Drömmaskinen ”Gör så här!”:

Hur får du idéer till nya Drömmaskiner?

Listan över vilka Drömmaskiner man skulle kunna göra är nästan oändlig. Jag är ute mycket på särskolor, dagcenter osv. och träffar både funktionshindrade människor och omsorgspersonal – personliga assistenter, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och lärare exempelvis. När jag visar dem vad man kan göra brukar idéerna komma på vad som saknas.

Kan du ge fler exempel på Drömmaskiner?

En av de viktigaste är den som kan hjälpa någon som har svårt eller omöjligt att tala, att uttrycka ja eller nej. På så sätt kan den funktionshindrade ta kommando över sitt liv. Han eller hon kan med ett rungande Ja eller Nej svara på de frågor som ställs. Det finns också andra Drömmaskiner där man kan välja bland bilder och få handdatorn att säga vad man vill ha eller vad man vill göra.

Björn Breidegard berättar om Drömmaskinen ”Ja och Nej”:

Var hittar jag Drömmaskinerna?

De Drömmaskiner jag hittills har gjort kan man ladda ner gratis från Certecs hemsida: http://www.certec.lth.se/forskning/droemmaskiner/. De kan i dagsläget användas i Windows Mobile-baserade handdatorer eller mobiltelefoner.

Kan man använda programmen iPhone eller andra smartphones också?

Just nu finns det inga program färdiga, men i och med att källkoden till alla mina Drömmaskiner är fri och gratis, kan den som har kompetensen själv konvertera dessa till andra plattformar. Jag tänker själv också göra så många av mina Drömmaskiner som möjligt tillgängliga på Android-smartphones och -surfplattor.

Text: NINA HULT

Film: EVA BARTONEK ROXÅ

En kortare version av artikeln har tidigare varit publicerad i personaltidningen Närv för Medicinska fakulten vid Lunds universitet.