Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Cellprovsveckan: passa på att testa dig 11-18 maj 2014

2014-05-16

Införandet av regelbundna gynekologiska cellprover har halverat antalet fall av livmoderhalscancer. Men fortfarande får ungefär 420 kvinnor i Sverige sjukdomen varje år, och en tredjedel av dem dör av den.

Den 11-18 maj genomförs Cellprovsveckan i Region Skåne, Region Halland och Västra Götalandsregionen där vikten att ta cellprov uppmärksammas. Med hjälp av en särskild Cellprovsbuss kommer barnmorskor att erbjuda kvinnor att ta provet på flera olika platser. Barnmorskornas öppettider för cellprovtagning går att finna under www.1177.se/cellprov, många har förlängt sitt öppethållande för provtagning under denna vecka.

Rullande mottagning

2011 byggdes en mindre buss om till en gynekologisk mottagning som ställdes upp på olika torg i Malmö under nio månader, för att komma närmare kvinnor och erbjuda cellprovtagning. Bussen har ett litet väntrum samt ett rum för gynekologisk undersökning, utrustat på precis samma sätt som ett vanligt gynekologiskt undersökningsrum. ”Vi fann dubbelt så många kvinnor med cellförändringar, mot vad vi gör hos de kvinnor som kommer till ordinarie provtagningar”, säger Anna Palmstierna, barnmorska och ansvarig för projektet.

bussen_utskuren

Gratis cellprovtagning i bussen

Alla kvinnor som inte tagit cellprov i samband med kallelse är välkomna att komma till provtagning, legitimation måste kunna visas, provtagningen är kostnadsfri i bussen. Läs mer om cellprovsveckan