Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Tar fingeravtryck på sarkomtumörer

2019-05-24
Bild på knäsarkom, tagen med MRI.
Knäsarkom avbildad med MRI. Bild: istock.com/semnic

Fredrik Mertens har forskat på sarkom i nästan 30 år och har tappat räkningen på de olika genetiska tumörtyper av sarkom som han hittills har upptäckt i labbet. Förra året tilldelades han Cancerfondens utmärkelse ”Årets cancerforskare” för sin banbrytande forskning inom mjukdelssarkom.

Mjukdelssarkom är tumörer som utgår från muskler, fett och bindväv och är en ganska ovanlig form av cancer. Till skillnad från andra cancerformer, som ofta har ett typiskt åldersspann, drabbar sarkom alla åldrar – från fosterstadiet upp till hög ålder. Den oftast långsamtväxande tumören kan sitta var som helst på kroppen och ger sällan några symtom. Fredrik Mertens, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Labmedicin, Region Skåne, har identifierat och kartlagt förändringar i arvsmassan hos ett stort antal olika sarkom.

– Tumörernas genetiska information använder vi sedan för att klassificera sarkom som tidigare varit mycket svåra att känna igen.

Kartlägger undergrupper av sarkom

Det finns över 100 undergrupper av sarkom och för att kunna behandla dessa effektivt, är det viktigt att veta vilken tumörform som man har att göra med. Fredrik Mertens har under sina nästan 30 år som forskare hittat mängder av undergrupper av sarkom.

– Man stannar sällan upp och tänker tillbaka utan tar dagens tillstånd som det normala, men hur vi klassificerar och behandlar sarkom idag har förändrats något enormt sedan 80-talet. I Sverige ligger vi långt framme när det gäller genetiska analyser och bara under senare år har det skett stora tekniska förändringar. Överlevnaden för dem som drabbas är idag 70 procent.

Nationellt kompetenscenter

Det finns fortfarande tumörtyper som ingen har forskat på eftersom sarkom är en perifer del av onkologin. I Sverige har man centraliserat behandlingen av sarkompatienter och i Lund finns ett nationellt kompetenscenter dit alla patienter från södra Sverige skickas.

– Eftersom det finns så få patienter inom varje undergrupp samarbetar vi både nationellt och internationellt för att utarbeta rätt behandlingsprotokoll.

”Trägenhet är nyckeln”

Förra årets utmärkelse som årets cancerforskare gav sarkomforskningen mer uppmärksamhet, vilket Fredrik Mertens är tacksam för.

– Personligen var det självklart även roligt att få erkännande för det arbete som jag lägger Dessutom började min släkt och mina vänner plötsligt tro att jag är begåvad. Sanningen är dock att de allra flesta forskare som når rimlig framgång, faktiskt har lagt ner otroligt mycket tid. Trägenhet är nyckeln inom all forskning.

Text & porträtt: ÅSA HANSDOTTER