Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Sjuk av alla mediciner – om äldres läkemedel

2018-04-04

Undersökningar visar att var tredje äldre person som läggs in akut på sjukhus, har hamnat där på grund av läkemedelsbiverkningar. Och 4 av 5 äldre patienter har någon form av läkemedelsrelaterade problem. De blir alltså sjuka av de mediciner som skulle göra dem friska.

Patrik Midlöv

– De allra sköraste får flest läkemedel men tål dem minst, säger Patrik Midlöv, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet och distriktsläkare vid vårdcentralen Tåbelund i Eslöv.

I podden förklarar han bland annat varför äldre drabbas av fler läkemedelsbiverkningar än yngre och hur det kan vara möjligt att ha flera olika läkemedelslistor parallellt, något som kan vara en bidragande orsak till onödig och rentav skadlig medicinering.

Regeringen har precis kommit med ett förslag om en nationell läkemedelslista där man ska samla all relevant information om utskrivna och uthämtade receptbelagda läkemedel. Vad kommer det att innebära?

Cecilia Lenander

– Att vi får en gemensam läkemedelslista är A och O. Annars uppstår nya problem varje gång patienten träffar en ny förskrivare och får ett nytt läkemedel, som de andra inte är medvetna om, säger Cecilia Lenander. Hon är apotekare vid Näsets läkargrupp i Höllviken/Skanör, jobbar också vid läkemedelsenheten inom Region Skåne och har skrivit en avhandling om säkrare läkemedelsanvändning i primärvården.

Hon har bland annat studerat hur egengenomgångar vårdcentralers arbetssätt och läkemedelsgenomgångar av äldres mediciner kan bidra till att minska onödig medicinering.

Läs även:

Fler eller färre läkemedel till äldre efter sjukhusvård?

Primärvården har potential att minska äldres läkemedelsanvändning

Text: EVA BARTONEK ROXÅ

Foto: TOVE SMEDS OCH EVA BARTONEK ROXÅ (forskarporträtt), Dreamstime (äldre dam tar piller)

 

Tema:
Åldrande