Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Reparera hjärnan

2019-04-10

Våra blodkroppar förnyas hela tiden och det gör också våra hudceller. Men när hjärncellerna dör, som till exempel vid Alzheimers och Parkinsons sjukdom, eller i samband med en stroke, så bildas inga nya hjärnceller. Men finns det verkligen ingen möjlighet att ersätta de förlorade hjärncellerna?

För att reda ut frågan har vi bjudit in Malin Parmar, som är professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet och som forskar på olika möjligheter att reparera hjärnan. Hennes forskning går bland annat ut på att undersöka olika vägar till att ersätta de nervceller som går förlorade vid Parkinsons sjukdom.

Hon har lyckats styra embryonala stamceller, celler från befruktade ägg som bara hunnit bli några dagar gamla, till att utvecklas till dopaminproducerande celler som snart ska börja testas på patienter med Parkinsons sjukdom.

Men måste man överhuvudtaget utgå från embryonala stamceller? Varför inte ta patientens egna hudceller och programmera om dem till hjärnceller? Då slipper man problem med avstötning.

Och vad händer om man jämför omprogrammerade hudceller, celler som blivit nervceller, från friska respektive sjuka? Beter de sig annorlunda? Det skulle kunna öppna för möjligheter att studera sjukdomsutvecklingen i ”realtid”.

Det och mycket annat kan du höra om i vår podd med Malin Parmar.

A cell’s life – stamcellsforskning i serieformat

Läs om hudcellen JoJo som inte vill något hellre än att bli en nervcell. Han får höra att det är helt omöjligt – tills han en dag träffar en forskare!

 

Text och intervju: EVA BARTONEK ROXÅ

Illustration hjärna av skruvar och muttrar: iStock/Helios8

Mer om Malin Parmars forskning

Genombrott i cellfabriken – upptäckt kan ge ny inblick i sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons

Förbättrad tillverkning av dopaminceller för Parkinsons

Olika metoder för att reparera en skadad hjärna