Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Migrän – forskning blir verklighet

2018-10-17


En miljon svenskar lider av migrän och i hela världen är 850 miljoner människor drabbade. Men varför får man migrän, vad är det som händer i hjärnan och hur fungerar de nya medicinerna som precis blivit godkända? För även om en hel del blir hjälpta av vanliga smärtstillande preparat som exempelvis paracetamol eller ibuprofen så har en betydande del av de migrändrabbade behov av starkare mediciner, som kanske inte hjälper fullt ut men har många biverkningar.

I podden får vi träffa Lars Edvinsson, professor vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, där han i snart 40 år forskat på migrän. Redan i mitten på 1980-talet hade han riktat sina misstankar mot att den lilla molekylen CGRP, en signalsubstans i hjärnan, spelade en central roll vid migrän. Men han blev inte trodd av forskarsamhället som vid den tiden studerade en annan molekyl. Det var först i början på 2000-talet som hans resultat blev accepterade och flera läkemedelsbolag började utveckla mediciner som på ett eller annat sätt skulle hindra CGRP från vidare överföring av de nervsignaler som är kopplade till migrän. Tidigare i år blev tre nya läkemedel, som bygger på Lars Edvinssons forskning, godkända för behandling av svår migrän.

Det här och mycket annat tar vi upp i vår podd om migrän.

Uppdatering sedan podden spelades in

Sedan podden spelades in har ytterligare ett läkemedel blivit godkänt för behandling av svår migrän. Nu finns totalt fyra godkända och samtliga fungerar som CGRP receptor blockare (en som binder till receptorn och tre som binder CGRP molekylen) och därigenom hindrar vidare överföring av de nervsignaler som är kopplade till migrän. Två av dessa läkemedel (Aimovig och Ajovy) är nu godkända i Sverige för högkostnadsskydd vid kronisk migrän.

Nya projekt är också på gång där Lars Edvinsson hoppas kunna ta fram underlag för mediciner som kan hjälpa kvinnor med menstruationsrelaterad migrän.

– Vi har redan några möjliga molekyler och i slutet av detta år kommer vi att kunna presentera detta. Det blir en fin julklapp, säger Lars Edvinsson.

Dessutom: Som vi nämner i podden gjordes under 2000 – 2008 försök med substanser som var tänkta att användas vid akut behandling av migrän. Dessa visade sig ha viss leverbiverkan och projektet stoppades. Nu är det problemet löst och FDA har godkänt första molekylen Ubrogepant för akut behandling av migrän.

Läs även:

Migränforskaren som gick mot strömmen

Nytt sätt att stoppa migrän

Illustration huvudvärk: iStock_pickbiz


 

Tema:
Forskning blir verklighet