Vetenskap & Hälsa

PODD: Kost och cancer

2019-05-22

Charkuterier, det vill säga mat som korv, bacon eller annat processat kött har klassats som cancerframkallande. Det innebär att charkuterier hamnar i samma kategori som rökning även om risken att drabbas av cancer är mycket större på grund av rökning än av processat kött.

Så hur farligt är det att äta en korv då och då, kan man få cancer av för mycket socker, vad säger forskningen om kaffe och finns det mat som skyddar mot cancer? Vi får hjälp att reda ut vad forskningen säger i dessa frågor av Isabel Drake som är epidemiolog vid Lunds universitet och forskar bland annat på vilken betydelse vår livsstil och våra gener har för vår hälsa och för risken att insjukna i cancer.

Hon förklarar också varför det är så svårt att forska på kostens betydelse för vår hälsa och framför allt på kopplingen mellan kost och cancer. Och hon avlivar några myter om kost och cancer.

Läs mer:

WHO on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat

Cancerfonden om matvanor och cancerrisker

Text & intervju: EVA BARTONEK ROXÅ

Bild mat på grill: iStock/Viktorcvetkovic