Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Grön starr – en lurig ögonsjukdom

2018-03-21

Grön starr, eller glaukom, är en ögonsjukdom som i första hand drabbar äldre personer, och är den vanligaste orsaken till blindhet i västvärlden. Som väl är händer det mer sällan nuförtiden, eftersom behandlingen blivit mer effektiv och sjukdomen upptäcks tidigare. Men det är en lurig sjukdom och det finns fortfarande de som inte märker att de drabbats förrän de fått omfattande skador på ögat.

Läs mer: Blind – men du vet inte om det

Tidigare trodde man att grön starr orsakades av högt ögontryck men idag vet man att ett högt ögontryck snarare är en riskfaktor och grundorsaken till grön starr är fortfarande okänd. Även personer med normalt ögontryck kan utveckla grön starr men då utvecklas sjukdomen oftast i en långsammare takt.

I den här podden samtalar vi med Anders Heijl, som är ögonläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.

Mycket har hänt på behandlingsfronten men det är fortfarande så att all behandling kretsar kring att sänka ögontrycket. Anders Heijl berättar om vikten av att individanpassa behandlingen efter patient, om en superintensiv behandling som undersöks i en ny studie och om hur grön starr kan komma att behandlas i framtiden.

Läs mer: Screening av grön starr svårt att genomföra i dagsläget

Text och intervju: EVA BARTONEK ROXÅ

Porträttfoto: Tove Smeds

Fler poddar